Свързани новини

18.12.2021 09:32

НАП не е знаела за големите трансфери по Лот 5 на АМ Хемус: Спецов

Видян 3833 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасността от заплахи за живота ми е елиминирана. Това заяви в интервю за Нова телевизия директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов.
„Нашите служби си свършиха перфектно работата и към сегашния момент няма индикация за нова заплаха“, допълни той и посочи, че не се страхува за живота си. Спецов отказа да конкретизира кой е отправил заплахите към него с мотива, че информацията е специфична и предпочита да остане в употреба само на специалните служби.

Шефът на НАП подчерта, че не е вярно, че НАП е знаела за големите трансфери, с които са отклонявани милиони левове за строежа на Лот 5 на АМ „Хемус“ , но не са уведомили за това Прокуратурата.
„Съвсем не е така по една проста причина – ние от НАП нямаме тази функция и тези възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответната банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие“, уточни Румен Спецов.

Той отказа да посочи кои са банките, от които са теглени пари. Спецов посочи още, че познава като човек задържания по аферата „Хемус“, но никога не са работили заедно като колеги.

По аферата „АМ Хемус“ и предполагаемото пране на пари в размер на 53 милиона лева, от  прокуратурата заявиха, че НАП е знаела за големите трансфери, с които са отклонявани милиони за строежа на Лот 5, но не са уведомили разследващите. Tака ли е?


- Съвсем не е така по една проста причина – ние от НАП нямаме тази функция и тези възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответната банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие.


Какво знае НАП по този казус? Нещо, което ние не знаем?


- НАП със сигурност знае повече от вас, защото сме в хода на проверката, но заради данъчно-осигурителната тайна не мога да кажа подробности.


Поне имената на банките, от които са теглени тези пари.


- Не.


Мъжът, задържан за т.нар.източване на милиони в чували, е бил служител на приходната агенция – знаете ли нещо повече за него?


- Познавам го като човек, не сме работили заедно като колеги. Но знам кой е.


Смятате ли, че е способен да извърши това, за което е обвинен.


- Не мога да кажа, не сме били толкова близки във времето.


А поне в работата си – беше ли добър служител на НАП?


- Не мога да Ви кажа.


Търси ли НАП пари от фирми, свързани с обществени поръчки за АМ „Хемус“?


- Питате в детайл дали търсим пари – ние търсим дали има нарушения в данъчното законодателство. НАП отговоря дотолкова, доколкото дали се дължат данъци, но с подробностите се занимават други институции.


Платени ли са дължимите данъци? Вие веднъж вече казахте, че схемата „Автомагистрали” е ощетила бюджета най-малко с 20 млн. лева.


- По начините, по които са правени поръчките и плащанията, има ощетявания, да.


В какъв размер?


- В този, който казахте. 20 милиона лева. За този лот.


А за други – правени ли са подобни сметки?


- Не са правени.


В началото на работата си казахте, че ще проверявате приоритетно получателите на голям обществен ресурс – изпълнителни на обществени поръчки. Открихте ли беше нещо?


- Открихме много неща. Вследствие на всички тези проверки, които започнахме, се декларираха може би 85 милиона допълнителни, което показва размера. Доста успешна кампания.  


Имаше ли фирми и изпълнителни на обществени поръчки, които са се опитвали в миналото да избегнат данъчни нарушения?


- Не мога да ви отговаря заради данъчно-осигурителна тайна.


Но е имало такива?


- Ще замълча


Забелязвали ли сте данъчни нарушения при големи фирми у нас?


- Тази група се наблюдава много внимателно, има много важен елемент в детайла, така че този тип нарушения са много малко.


В интервю пред румънски журналисти казахте, че НАП проверява руска петролна компания със загуби в България и печалби в офшорни сметки. Как точно изглежда схемата?


- Въпросната компания е отдавна на българския пазар и в годините наистина вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби. После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно, чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност.


В медиите се появи информация, че става въпрос за „Лукойл” – ще потвърдите ли?


- Не, няма да потвърдя.


А ще отречете ли?


- Не, няма.


Но въпросната компания – колкото и да е голяма и колкото и да си мислим, че печели много, заради различни възможности е успявала да крие печалбата си зад границата. Това ли е схемата?


- И да, и не. Не бива да разглеждаме даден процес само откъм неговата печалба. Трябва да се отчитат всички елементи на пазарната и производствената конюнктура. Всичко, което компанията е вложила като финансов ресурс. Не говорим за милион-два, а за стотици милиони левове в производство. В хода на самата търговска дейност, те са предприели определен начин на осчетоводяване и са използвали част от други дружества от обща група, за да изнесат печалбата извън България. И ние не казваме, че това е лошо. Да си избираш място, където да се облагаш данъчно, но да кажем, че имаме резерви по начина, по който го правят.


Има ли други компании с подобни модели за придвижване на печалбите?


- Разбира се, че има. Нека да излезем от петролния сектор.


В кои сектори?


- Нека да не влизаме в детайли.


11 600 фирми са получили предупредителни писма от НАП заради нелогично големи материални запаси, какво значи това?


- Тези 11 600 фирми са натрупали материални запаси на стойност 9 милиарда лева. Това означава, че тук - на нашата територия, има налични запаси за 9 милиарда.


Запаси под формата на какво?


-Това може да са дрехи, обувки, храни, които са налични. В складовете.


Какво ви съмнява?


- Защо си стоят там. Каква е причината за тези 9 милиарда – защо не се търгуват, защо се отича, че са там. Дали зад тази цифра стоят реални операции или са прикрити други операции, които се прикриват с този материален запас. Проверяват се твърде високи касови наличности - касови наличности над 10 милиарда лева


В края на септември имаше случай с арестуван данъчен с подкуп – открити ли са други случаи на корупция в приходната агенция


- За съжаление, има. Това не е нещо, с което можем да се гордеем, но правим всичко възможно. Ще бъда безкомпромисен към всеки, който бъде уличен в такъв вид действия. Има няколко случая на „Дунав мост”. За съжаление, те са в специфична дирекция.


Коя?


- Няма да кажа.


За колко случая става въпрос?


- От двама, през седем и така нататък.


Взимане на подкупи?


- Или в този аспект, или в аспект на непристойно поведение, или в аспект на вършене не услуги. Извършването на нерегламентирани услуги, също е непристойно поведение.


Подадени ли са всички данъчни декларации на политици и хора, заемащи публични длъжности  - Вие били ли сте сезирани от КПКОНПИ, че трябва да проверите хора за нереално съотношение между доходи и имущество?


- Точно така. Този топ декларации за политиците е действия на тази комисия. Ако тя открие, тя прави проверки, уведомява ни и ние правим допълнителни проверки. Да, проверявали сме, но не мога да кажа имената.


Сега имате ли сигнали?


- На този етап - не, може би след новия парламент и новите декларации, може и да дойдат.


Равносметката на НАП за 2021 – планирана и постигната събираемост . Много се обещава, ще има ли пари?


- Начинът на изразходване не е в компетенцията на НАП. В компетенцията на Агенцията е да се събират данъците и да се изпълнява планът, който ни е заложен. Миналата година беше и много бурна, и много успешна. Бурна откъм политика и социални прояви, но по отношение на фискалния елемент е успешна за НАП. Ние на два пъти си изпълняваме плана и при последната актуализация ще имаме с 2% повече, което е около 600 милиона лева в повече. В годишен аспект за втора година това са над 3 милиарда в повече, отколкото беше заложено за 21 години.  


Тоест – не знаем какви ще бъдат вашите цели?


- Погледнато историческо назад, във връзка с новите условия на инфлация и предложения за повишаване на праг, планът, за който НАП трябва да работи, ще е с малко повече – между 27 и 30 милиарда се очаква да бъде за следващата година.


Какъв е процентът на хората, които се издължават коректно? Колко са несъбраните вземания към края на годината? В кои сфери?


- Процентът на доброволното плащане е много висок – 90% се плаща доброволно. Имаме и елемент на забавени плащания. Тази година имаме да събираме около 500 милиона.


Общата събираемост – заради НАП или защото хората харчат повече?


- Това е комплекс от фактори, не на последно място е НАП – начинът, по който структурирахме работата, къде и как да подходим. Отчита се и това, че икономическият живот не е замрял. По време на пандемията хората не спряха да потребяват, а отидоха от малките големи хранителни вериги. просто се преместиха на по-светло място, където данъците бяха надлежно платено. всичко това доведе до по-висока събираемост.


Най-грубите нарушения, които приходната агенция е отчела през изминалата година.


- Няма конкретна сфера, където има най-много нарушения. Да, неплащането на ДДС, начините на криене на ДДС, но те са в цялата палитра от икономически дейности.


Кои са най-честите опити от страна на данъкоплатците да заобиколят закона?


- Да отправя апел към търговците – България е много хубаво място да си плащате данъците и най-хубавата страна за доказване на доходи. Добре е да се плащат данъци. 10% са изключително приемлива стойност.


Няколко лични въпроса на финала - казахте, че веднъж вече сте получавали заплахи за живота си. Продължават ли тези заплахи и до днес?


- Слава Богу, тази опасност е елиминирана. Нашите служби си свършиха перфектно работата и към сегашния момент няма индикация за нова заплаха.


Имате ли смелост да кажете от кого бяха?


- Това е много специфична информация, която не трябва да се споделя, предпочитам да остане при специалните служби, които следят крими контингента.


Страхувате ли се за живота си?


- Не.


По казуса с вашата фирма, за която се твърдеше, че е прехвърлена със задължения на малоимотен човек – казахте, че ще говорите повече по казуса след изборите. Какво не казахте тогава, което ще кажете сега?


- Казусът е моята фирма – казах достатъчно много и като специфика, и като обяснения, мисля, че не е дошъл моментът.


Потърсихте ли по съдебен ред правата си срещу хората, които Ви нарекоха мошеник, измамник заради казуса около вашата бивша фирма. Има ли такива заведени дела?


- Не още, защото очаквам проверката, която е извършена от Прокуратурата да приключи и да съм уведомен официално, да имам документ.


В Търговския регистър бившата Ви фирма продължава да дължи 1.134 млн. на бюджета. Ще си върнете ли тези пари. Вече като принципал на НАП?


- Не е акцентът на тази фирма, гоним всички, включително и тази. Нека да кажа така – когато аз съм имал отношения с тази фирма, тя не е била моя.


Бившата Ви фирма.


- Да. Там има толкова много детайл, който трябва да Ви кажа, но вече съм го казал. По-добре да завърши проверката и да имам официалния документ и ще мога да кажа всичко, което съм обещал.


Била ли е тази фирма прехвърлена на малоимотен човек?


- Какво значи малоимотен, вие колко имота имате?


Това не е предмет на нашия разговор.


- Аз примерно, ако имам един имот - малоимотен ли съм?


Има се предвид човек, който надали би могъл да си я купи.


- Разкриването на фирма не се изисква инвестиции, така че това са различни теми.


Ще бъдете ли оневинен по тази казус?


- Аз няма какво да крия. Каквото има съм казал и заявил.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.12.2021 16:27

    Време е новото Народно Събрние ( Парлмента ) да приеме закон от само един единствен член , а именно : " От 01.01. 2022 г. отпада давностният срок за извършени средни и тежки криминални престъпления и финансови престъпления срещу личността и държавата . " Липсата на този закон официално поддържа анархията и регреса .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв