Операторът Equinor е започнал спирането на три находища в Северно море в резултат на стачка, съобщи компанията във вторник.

Свързани новини

05.07.2022 12:12

Намалява добивът на нефт и газ в Норвегия заради стачка

Видян 1768 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвежките офшорни работници започнаха стачка във вторник, която ще доведе до намаляване на добива на нефт и газ, съобщиха от профсъюза, който ръководи протестните действия, предаде Ройтерс.


Стачката, в която работниците настояват за увеличение на заплатите, за да компенсират нарастващата инфлация, се провежда на фона на високите цени на петрола и природния газ, като доставките на природен газ за Европа са особено ограничени след намаляването на руския износ.

"Стачката започна", заяви в интервю Аудун Ингвартсен, лидер на синдиката в Ледерне.

Операторът Equinor е започнал спирането на три находища в Северно море в резултат на стачка, съобщи компанията във вторник.


Норвежкото министерство на труда потвърди, че следи конфликта "отблизо". Тя може да се намеси, за да спре стачка, ако са налице изключителни обстоятелства.

Във вторник добивът на нефт и газ ще бъде намален с 89 000 барела нефтен еквивалент на ден (boepd), от които добивът на газ е 27 500 boepd, потвърди Equinor във вторник.


 


В сряда стачката ще задълбочи съкращаването на добива на газ в страната до общо 292 000 барела нефтен еквивалент на ден, или 13% от добива, съобщи NOG в неделя, в съответствие с оценката на Equinor.

Добивът на петрол от сряда ще бъде намален със 130 000 барела на ден, заяви Equinor, което съответства на по-ранната оценка на лобито.

Според изчисления на Ройтерс това представлява около 6,5% от производството на Норвегия.

Според изчисленията на Ройтерс при по-нататъшно планирано увеличение до събота може да бъде спрян почти една четвърт от добива на газ в Норвегия, както и около 15 % от добива на петрол.

"Последиците от тази ескалация все още не са ясни", заяви Equinor.


Протестът се провежда в момент, когато Норвегия реагира на покачващите се световни цени на горивата и на нарастващото търсене в Европа, на фона на опитите за отделяне на нейната икономика от руската енергетика. По данни на Министерството на петрола на Норвегия понастоящем тя покрива около една четвърт от търсенето в ЕС и една пета от търсенето в Обединеното кралство.

Фючърсите на природния газ в холандския търговски център TTF се повишиха с 10% в понеделник поради новината за предстоящата стачка в Норвегия.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!