Свързани новини

26.11.2021 11:11

Най-замърсен въздух дишат в Стара Загора

Видян 1093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По данни на индекс за качеството на въздуха, най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора. В България миналата година над 8 500 души са починали преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е 18 пъти повече от тези, които са загинали в автомобилни катастрофи, според официалните данни на Световната здравна организация.


Страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха, изпреварена само от Северна Корея и Босна и Херцеговина, съобщава БГНЕС.


По данни на СЗО ниското качество на въздуха струва 29,5% от брутния вътрешен продукт на България годишно заради намалена производителност и здравни разходи.


Въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява в последните години, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици с размер до 2,5 мм и до 10 мм и дори със серния диоксид (SO2).


Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.


Според СЗО, хроничното обезлюдяване на провинцията и произтичащото от това преместване на хора и преустройство на големите градове задълбочават проблема.


Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от транспорт, за да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива.


По данни на AQI /Индекс за качеството на въздуха/, най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се нарежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион