Вдигането на ОЛП у нас се случва на фона на решенията на централните банки по света за затягане на паричната политика в опит да овладеят ускорената инфлация. В България размерът на ОЛП се прилага предимно при изчисляването на законната лихва за забава.

Свързани новини

01.10.2022 08:01

Най-висок лихвен % от 13 г.

Видян 5647 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската народна банка повиши основния лихвен процент за първи път от 2016 година. Новото ниво на основния лихвен процент (ОЛП) за октомври тази година възлиза на 0.49%, става ясно от съобщение на сайта на БНБ.



Това е най-високото равнище на основната лихва от близо 13-години насам. За последно ОЛП бе по-висок през декември 2009 година, когато нивото му бе 0.55%, сочи справка в данните на Централната банка.



През последните седем години основният лихвен процент у нас бе 0%. За последно нивото му надвишаваше нулата през януари 2016 година (равнище от 0.01%). През последните 30 години у нас ОЛП е бил на най-високо ниво през септември 1996 година - цели 300%.



Вдигането на ОЛП у нас се случва на фона на решенията на централните банки по света за затягане на паричната политика в опит да овладеят ускорената инфлация. В България размерът на ОЛП се прилага предимно при изчисляването на законната лихва за забава.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Банков експерт VII категория 01.10.2022 21:47

    Положителните лихви академически е доказано и във времето и в практиката, че винаги са се оказвали крайно вредни за благоденствието на населението. Как при тази безобразно висока лихва от цели 0.49% и тази непосилно ниска месечна инфлация от някякви си само 18% на месец ще успеем да си изхарчим парите??? Така баланса между капиталите на населението и добавената им стойност се нарушава невъзвратимо. Така с тия непосилно високи лихви от цели 0.49% ще се натрупат невъзможно до степен на безобразност високи спестявания в и без това незнаещо как да си изразходва капиталите население, което е крайно нежелателно и нелицеприятно за социалния му статус! Долу високите лихви ! Искаме негативна лихва поне от -10% за нашите спестявания! Пример : Внасяш си 10,000 лева от неизхарчената си минимална пенсия на спестовна сметка във всяка банка и на края на годината вече имаш на разположение прекрасната акомулиранани, след лихвата от -10%, цели 9,000 лева! Това е пътя към прогреса в банкирането и симултантно и пътя за благоденствието на народа ни! Чрез тази щадяща единствено и само нашите интереси, негативна лихва от -10%, само за 8.5 години всичките ни финансови проблеми неусетно и безпроблемно ще се саморазрешати така да се каже ще се саморегулират до 0 лева! И запомнете , банките ще го правят САМО ЗАРАДИ ВАС и САМО ЗАРАДИ ВАС и САМО ЗАРАДИ ВАС ! Всичко друго е от лукавия!

  • 002 всички за мира 01.10.2022 17:06

    Не на войната, да дадем без бой половин Европа (или цялата) на путен и москалите :)))

  • 001 тотално разочарование 01.10.2022 12:29

    Масонът Радев, точно като протежетата му Киро и Лорер с чужди гражданства, си позволява като Президент да нарушава Конституцията и прави небивала пропаганда на Шенген и еврото като кани в деня за размисъл, точно преди изборния ден, най-мразената в момента и доказана военолюбка Урсула под претекст за трето откриване на един и същи обект. Няма по-голям предател и разочарование от натресения ни чрез неподозирана и добре обмислена инсинуация масон Радев за Президент

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни