Рьосуке Такашима, новоизбран кмет на град Ашия в японската префуктура Хього.

Свързани новини

29.04.2023 17:00

Най-новите политици в Япония са млади, разнообразни и онлайн

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На проведените тази седмица частични избори в Япония в центъра на вниманието попаднаха редица нови лица, които бяха приветствани от поддръжниците като добре дошла промяна в правителството на страната, ръководено предимно от консервативни възрастни мъже.

По данни на Интерпарламентарния съюз повечето членове на японския парламент са на възраст между 50 и 70 години и 75% от тях са мъже.

В заглавията на вестниците се появява Рьоске Такашима, който на 26 години е най-младият кмет в историята на Япония, според японската обществена телевизия NHK. Миналата година той се дипломира в Харвардския университет, където получава бакалавърска степен по инженерство на околната среда.


"Тъй като съм млад, смятам, че има вероятност гражданите да се чувстват по-близки с мен. Тъй като нямам опит в политиката, мога да попитам за това, което не разбирам, да науча различни неща и да ги отразя в собствената си визия", каза той пред репортери, според NHK.

Предишният най-млад кмет в страната е бил Котаро Шишида, избран през 1994 г. на 27-годишна възраст, съобщава NHK.

Такашима е водил кампания за планиране на зелена инфраструктура, като е обещал да създаде повече обществени пространства и паркове, както и реформи в образованието, грижите за децата и здравеопазването на младите хора. Той ще започне да изпълнява длъжността кмет на град Ашия в префектура Хього на 1 май.

След това е 26-годишният YouTuber, който проведе кампанията си за градския съвет на Хирацука - и спечели - под официалното име "Shin the Hiratsuka YouTuber".

Шин управлява и магазин за картички с покемони, но е най-известен с канала си в YouTube, където прави видеоклипове за местни магазини и събития в града; най-популярният му видеоклип разглежда 10 препоръчани магазина за рамен в Хирацука.


Именно по време на заснемането на тези видеоклипове и разговорите с местни собственици на бизнес Шин научава за техните оплаквания и проблеми - това го вдъхновява да се кандидатира за градския съвет и да освежи застиналата политическа сцена, пише на уебсайта му.

"Японските политици остаряват", се казва на сайта му. "В Хирацука има много гимназии и университети, така че няма съмнение, че тук живеят млади хора".

Като самотен баща на 3-годишен син, по време на кампанията си той се фокусира върху въпросите, свързани с грижите за децата, подчертавайки необходимостта от по-голяма подкрепа за родителите и баланс между професионалния и личния живот - както и от подкрепа за възрастните хора, тъй като населението на Япония бързо застарява, а работната сила намалява.

25-годишната Аяка Насуно е друг политик от поколението Z, който дебютира, след като по-рано този месец спечели най-много гласове за градския съвет на Кавазаки.

След като като е била тормозена като дете, Насуно решава да "създаде своя собствена общност", като организира местно почистване на боклука - така тя започва да работи с избиратели и местни ресурси, според нейния уебсайт и множество акаунти в социалните медии.

"Това е началото на моята кариера като съветник, така че ще работя усилено в полза на моя роден град", написа тя в Twitter след изборите, като благодари на поддръжниците си за техните гласове.

Млада, жена и уйгурка

Друго високопоставено име през този изборен сезон е 34-годишната Арфия Ери, чиито родители са уйгури и узбеки, и която се е застъпвала за по-големи права на жените и равенство между половете.

Според Световния уйгурски конгрес с избирането си за депутат в Долната камара на японския парламент Ери е първата жена от уйгурски произход, избрана за депутат в който и да е парламент в света, който определи победата ѝ като значима за японската уйгурска общност и световната уйгурска диаспора.



Уйгурската етническа група живее предимно в западния китайски регион Синдзян, където Пекин е обвиняван в нарушаване на човешките права на уйгурите. В доклад от септември миналата година Организацията на обединените нации нарече тези действия "престъпления срещу човечеството", а Съединените щати преди това обвиниха Китай, че държи в лагери за задържане до 2 милиона уйгури и други мюсюлмански малцинства, като Пекин многократно е отричал тези обвинения.

Тя също така е един от малкото членове на парламента с неяпонски произход в тази силно хомогенна страна със сравнително ниски нива на имиграция.


 Ери е родена в Япония, но като дете се премества в Китай, а след това учи в университета Джорджтаун в САЩ и работи за ООН. Според официалния ѝ уебсайт по време на обучението си в чужбина тя е проучвала уйгурските въпроси, като в един от блоговете си е осъдила "неописуемото трагично потисничество и нарушаването на човешките права" на уйгурите.

Тя е насочила вниманието си и към доминираната от мъже политика и общество в Япония, като е подчертавала проблеми като разликата в заплащането на мъжете и жените, неравномерното натоварване на жените с домакинска работа и грижи за децата, както и необходимостта мъжете да поемат по-активна роля в отглеждането на децата.

Избирането ѝ като "33-годишна работеща жена" ще изпрати послание към света, че "Япония ще върви напред", написа тя в блога си миналата година.


 На снимката: Рьосуке Такашима, новоизбран кмет на град Ашия в японската префуктура Хього.


Източник: CNN



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева