"За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.

Свързани новини

16.07.2022 21:37

Най-накрая "македонският език" ще отекне в цяла Европа: Ковачевски

Видян 1305 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз. "За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.


Минути след гласуването премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски поздрави всички, които са го подкрепили и изказа благодарности за проявения "най-голям патриотизъм".


"Поздравления и огромни благодарности на депутатите, които днес показаха капацитет на демократи, подкрепиха заключенията на европейското предложение и гласуваха за европейското бъдеще на страната", написа в профила си във Фейсбук Ковачевски.


"Няма по-голям патриотизъм от това да подкрепяш просперитета на страната и да вземаш решения, които са от най-висш интерес за държавата и гражданите", казва още северномакедонският премиер.


Ковачевски изказва задоволство и за това, че тъй нареченият "македонски език" влиза официално признат в ЕС - нещо, което българската страна оспорва от самото начало на преговорите на Скопие. България не признава съществуването на "македонски език".


"Най-накрая македонският език ще отекне в цяла Европа", изрази радостта си Ковачевски и заключи: "Ето така се обича държавата, с мъдри и държавнически решения".


В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. В събота в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.


Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.


Дебати о същество за Френското предложение така и не се състояха, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.


Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.


В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Езикополиглотски атраполог 16.07.2022 22:08

    България става единсвената европейска държава , която ще има единствената привилегия и превъзходство чрез ползването на 2 броя на български езици в ЕС : 1.Български граматически правилен език. 2.Български рестикален (ползващ селски наречия) език.

  • 001 Тихомир Томов 16.07.2022 22:01

    Сръбска селяния .................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби