Най-горещата вода в Европа стана с един градус по-топла и вече е 104 по Целзий, съобщи кметът на Сапарева баня, в чийто център тя блика – Калин Гелев.

Свързани новини

14.09.2022 16:00

Най-горещата вода в Европа – единственият й „опитомен” гейзер, запушен заради 110 000 лв.

Видян 2643 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-горещата вода в Европа стана с един градус по-топла и вече е 104 по Целзий, съобщи кметът на Сапарева баня, в чийто център тя блика – Калин Гелев. Това е добрата новина.


Лошата е, че единственият действащ „опитомен” гейзер в континентална Европа вече не подскача, а се „крие” под земята след малко земетресение или друго разместване на пластовете на кората на планетата, случило се на 28 май.


Кметът своевременно се е обърнал към кабинета Петков – Нинова за отпускане на спешна помощ от 110 000 лв. – по-малко от едномилионна част от брутния вътрешен продукт на държавата.


„Разчитах много на Кирил Петков, тогава премиер, най-малкото заради корените му от село Ресилово, което е в нашата община”, разказа на пресконференцията на Деветия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПАтуризъм кметът.


Помощ обаче не идва и общината сама се заема с неотложните действия по новото „опитомяване” на водата, която се оказало, че е вдигнала още дебита си и той вече е 19,7 кубика в секунда. Само за справка – в спастолицата, както се нарича Велинград, е 4 пъти по-малък, освен че е 24 градуса по-хладна.


Това, естествено, освен че усложнява ремонтните дейности и „отпушването”, напряга и системата на водопровода в курортното градче под Седемте рилски езера, което разчита за поминъка си на минералната вода. За всичко, което е необходимо за рехабилитацията на системите, свързани с извора и новото му облагородяване, заедно с околната зона, трябват общо поне 800 000 лв.


Както той, така и останалите „стари” находища, които се експлоатират още от соцвреме – в Сапарева баня повече от 60 години, не са предвидени пари и по Плана за възстановяване, изготвен от отишлия си редовен кабинет Петков – Нинова, въпреки крайната необходимост не само в това градче от подобни активности.


Въпреки екстремната ситуация, кметът рапортува, че подаването на безценната термална течност за хотелите в курорта е преустановено само за ден, което става с героичните усилия на общината и наетата от нея ремонтна фирма.


 


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв