„Не трябва просто да вдигнем ветото за започване на преговори на РСМ за Европейския съюз, ние трябва да преместим ветото. Промяната на конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят“, заяви Петков

Свързани новини

23.04.2022 16:04

Най-глупавото е да се запънем за Северна Македония: Петков

Видян 3778 пъти | Коментари 13
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Кирил Петков коментира днес отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ) и дали е възможна евентуална промяна на българската позиция във връзка с процеса на присъединяване на Скопие към ЕС.



Припомняме, че според информация на 19 минути на гроба на Св. Кирил на 24 май казваме ДА на РСМ за ЕС, което е отказ от от езика, и от историята ни.


 


По думите му България трябва да отложи ветото за по-следващ етап.


 


„Не трябва просто да вдигнем ветото за започване на преговори на РСМ за Европейския съюз, ние трябва да преместим ветото. Промяната на конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят“, заяви Петков.


 


„Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас“, добави още премиерът.


 


 


Той отново декларира, че няма да се предприемат действия в посока вдигане на ветото без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат, но предупреди, че „ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС.“


 


„Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС“, отбеляза Петков, без да поясни, че през март 2020 г. България изрично обвърза своята по-нататъшна подкрепа за провеждането на първата междуправителствена конференция със Скопие (фактическия старт на преговорите) с постигането преди това на конкретни резултати по изпълнение на договора от 2017 г.


 


 


„Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е постлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и по този начин да използваме цяла Европа да гарантира прогреса, който ние искаме като българи“, обясни своята визия премиерът, учочнявайки че ако искаме промяна на конституцията на РСМ преди вдигане на ветото, това би било много трудно.


„Ако кажем, тръгвайте по пътя, вдигаме ветото, но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена, тогава те вече не трябва да сменят Конституцията защото България иска, а защото това е техният договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна-членка“, каза Петков.


 


Той посочи, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е заявила, че ЕС е готов да бъде гарант на този процес.


 


„Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото“, коментира Петков, плашейки, че националистическите сили ще завземат властта в Скопие и шансът някога нашият български интерес да бъде спазен става нулев.


 


„Сега имаме едно нормално правителство в РСМ и това нормално правителство да поеме тези ангажименти през европейския договор“, подчерта министър-председателя.


 


Според него позицията на България зависи от общата коалиционна политика, парламентарното решение и от разбирането какво е истинският български интерес.


 


Той е категоричен, че всичко друго е или заблуда или нежелание Западните Балкани да бъдат стабилни.


 


Откакто е поел поста министър-председател, Петков отбягва да говори за прекратяване на фалшификациите на историята и подмяната на българско културно-историческо наследство в РСМ като задължителни изисквания на България, за да даде своята поддръжка за процеса на евроинтеграция на югозападната ни съседка.


 


Българският премиер не споменава и още две от условията на официална София, записани в рамковата позиция от 2019 г. и препотвърдени на КСНС през януари тази година, относно реабилитацията на репресираните през комунистическия период в Македония българи, както и снемането на всякакви малцинствени претенции спрямо България отстрана на РСМ.



Снимка: БГНЕС


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 24.04.2022 11:49

    Макар и станал по съмнителен начин Кирил Петков е премиер на България, а не на РМ или американски служител. Не е зле да си даде сметка за това поне на себе си, ако изобщо е в състояние, и законовите санкции, които се носят за увреждане на национални интереси от служител на най-висока властова позиция. А народа вече го съди...

  • 007 Опал Кондурджиев 24.04.2022 10:58

    Не има и трижди по-глупаво нещо! И то е ако го подпише и то на пук на мнението на 90% от народа на България! Очевидно за премиера мнението на тези, които го избраха на поста, изобщо не е важно! Така на следващите избори ПП ще си ритнат с шут, министерските трудови книжки и си гарантират по-малко гласове и от ИТН, т.е. под 3% и то гласове на гласоподаватели със закърняващи мисловни функции. За него е много по-важно, как ще го харесат от ЕС и други 'сестрински' държави!

  • 006 Anonimen 24.04.2022 07:39

    ако подпише за Македония на своя глава трябва да се скрие вдън земя-язък,че гласувахме за него--предател на народа на чужди интереси.....

  • 005 Anonimen 23.04.2022 22:12

    Кир4О, и МАГНА БЪЛГАРИЯ е историата ни, ще го припомниш ли на клоуна Зеленски? И оскверняването на паметника на Кубрат? Ъ?

  • 004 Anonimen 23.04.2022 22:04

    Припомняме, че според информация на 19 минути на гроба на Св. Кирил на 24 май казваме ДА на РСМ за ЕС, което е отказ от от езика, и от историята ни. Историята НИ, не е историята на циглето Кирчо, неговата е Южна Индия.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и