Според Architectural Digest (AD) сред най-новите архитектурни забележителности в света са хотелски апартамент с къщичка за птици, окачен в гората на Харадс, Швеция; трансформирането на военноморски бункер в художествен комплекс в Сидни за 230 милиона долара и футуристичен спортен стадион в китайската провинция Джъдзян, проектиран така, че да имитира близкия планински терен

Свързани новини

18.02.2023 07:22

Най-добрите архитектурни постижения през годината

Видян 1547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Според Architectural Digest (AD) сред най-новите архитектурни забележителности в света са хотелски апартамент с къщичка за птици, окачен в гората на Харадс, Швеция; трансформирането на военноморски бункер в художествен комплекс в Сидни за 230 милиона долара и футуристичен спортен стадион в китайската провинция Джъдзян, проектиран така, че да имитира близкия планински терен.
Тези дизайни са три от 20-те "Чудотворни произведения", избрани от екипа от глобални редактори на списанието и представени в мартенския брой.


"Списъкът WOW е момент на глобално признание за проектите, които променят облика на нашия свят - било то чрез своята инженерна изобретателност, устойчиви иновации или чисто въображение", каза по имейл Ейми Астли, глобален редакционен директор на AD.


 Всяка година AD избира впечатляващи нови структури с културно въздействие, като миналата година списъкът включваше мултидисциплинарния център за изкуства Luma Arles на Франк Гери във Франция и неземната концертна зала Chapel of Sound на Open Architecture в Китай.

В тазгодишния списък са включени големи нови дестинации за мода, търговия на дребно и хранене, включително обновеното ателие-галерия на Кристиан Диор в Париж и приличащият на пещера ресторант Maison Owl в Убе, Япония. Не липсват пространства, посветени на изкуството - от новия музей на Едвард Мунк в Осло до Музея за изкуство и фотография MAP в Бенгалуру, Индия.



MAD Architects проектира Quzhou Stadium, който включва интегрирани зелени площи, така че да имитира планински терен. Кредит: MAD Architects


Според Марина Хемоне, ръководител на редакционното съдържание на AD във Франция, един от най-значимите проекти е дългата километър и половина концептуална инсталация "Град" на художника Майкъл Хайзер. Изграждането на загадъчния обект в пустинята Невада е отнело половин век, а пропорциите му "спират дъха", казва тя.


Като друг фаворит Хемонет посочва и House of Music Hungary в Будапеща - място за представления с покрив, наподобяващ корен на лотос, който има 145 отвора, позволяващи интегрирането на светлина и дървета в пространството. Проектирана от японския архитект Соу Фуджимото, "изцяло полупрозрачната фасада слива екстериора с интериора", описва тя, наричайки я "проект в пълна хармония с природата".



Къщата на музиката в Будапеща има перфориран покрив, който позволява на светлината да прониква навътре, а на дърветата в помещението да надничат навън. Кредит: György Palkó Liget/Budapest Project



Мемориалът и музеят на земетресението в Смритиван се простира на площ от 470 акра и включва редица водни резервоари. Кредит: Музей на земетресението в Смритиван


В Гуджарат, Индия, мемориалът и музеят на земетресението в Смритиван на Раджиев Катпалия също съчетава архитектура и околна среда на площ от 470 акра. В знак на почит към жертвите на земетресението в Гуджарат през 2001 г. , сградата разполага с водни резервоари, на които са изписани имената им.


Според Комал Шарма, ръководител на редакционното съдържание на AD в Индия, мемориалът е "съчетание на архитектура и ландшафт, (и) екология и биоразнообразие". "Това е толкова хубав и рядък пример за нещо, изграждано в продължение на толкова много години и в такова красиво съответствие с природата.


Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако