Свързани новини

24.04.2019 17:23

Наемаме венецуелски машини за гласуване

Видян 2635 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отново избраха фирмата Сиела Норма да осигури техниката за европейските избори на 26 май. 3000 машини за гласуване ще достави компанията, която винаги е изпълнител на всички аналогични поръчки на ЦИК при всички партии, пише Mediapool. От евроизборите през 2014 г. досега машинно гласуване е имало в най-много 500 секции и устройствата всеки път са били наемани през Сиела Норма.


Последната обществена поръчка за доставка на машини беше пусната малко след назначаването на новия състав на ЦИК. За пореден път Сиела Норма спечели точно с цената, равна на прогнозната стойност на комисията. Другите явили се на конкурса са фирмите Лекс БГ и Български машини за гласуване, които бяха отстрани. При първите причината била, че са предложили цена, която е била много по-висока от максималната прогнозна, която е 7,5 млн. лв. Освен това машините им били същите като на Сиела Норма, която ги предлагала по-евтино.


Към машините на Български машини за гласуване пък имало много забележки и "неотстраними", обясни член на ЦИК пред Mediapool. Така за пореден път доставката на машините се падна на вечния титуляр на ЦИК.


В действителност и при Сиела Норма е имало технически проблеми, които заплашваха вещаеха и тяхното отстраняване. Вместо да потърсят други потенциални доставчици, от ЦИК отправиха препоръки към все същата фирма. Очаквано от компанията се съгласили да преработят машините и да изпълнят всички предписания на ЦИК.


Сиела Норма ще трябва не само да достави машините, но и да обучи изборната администрация как се служи с тях. Сумата включва и логистиката.


Устройствата, които Сиела Норма е предоставяла досега и новите машини за този вот, са били производство на венецуелската фирма Стартматик, става ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас, поръчано от ЦИК и изготвено от Сова 5 АД.


Във Венецуела на последните президентски избори, които бяха спечелени от Николас Мадуро, самата Смартматик признава, че 1 млн. гласа са манипулирани. Това става причина за прекратяване на договора й за доставка на машини.


Този път се очакваше устройства да бъдат купени, тъй като на местните избори през есента те ще трябва да бъдат 6000, а на всеки вот след това – във всички секции в страната - над 13 000.


Мнозинството в ЦИК обаче решило, че за поредна година машините ще се наемат. Причините посочени от комисията са са, че  можело Изборният кодекс (ИК) да бъде променен отново и да отпадне машинното гласуване, нямало и къде да държат устройствата, ако се купят. Защо не ползваме машини от Белгия, където също гласуват чрез апарати, не е ясно.


Част от членовете на комисията обаче не са съгласни с решението. Затова и гласували против решението Сиела Норма да достави машини. Обяснението им било, че да се наеме машина струвало колкото да се купи. Освен това при покупка машината можела да бъде изцяло съобразена с българското законодателство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци