Свързани новини

15.10.2021 14:36

На този етап не се налага пълен локдаун: Кацаров

Видян 1021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    На този етап не се налага пълен локдаун, не се върви и към задължителна ваксинация. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, след като бяха обявени алтернативни предложения за противоепидемични мерки заради нарастващия брой заразени с COVID-19 у нас.Предложени са два алтернативни вида мерки. Едните са да се използва зелен сертификат без ограничение в капацитета на публични места.


Другият са допълнителни ограничения и спиране на дейностите, ако не се използва сертификатът, уточни Кацаров.  Във връзка с това Кацаров е възложил да бъдат купени 1 милион антигенни тестове, в случай че се възприеме вариантът зелен сертификат.
 По този начин ще се осигури възможност на повече хора да се тестват, ако пожелаят.  Стойчо Кацаров обаче уточни, че тестовете трябва да се правят от сертифицирана лаборатория, за да може да се издаде сертификат. Човек няма да може сам да се тества и да каже, че резултатът му е отрицателен.

В понеделник ще има извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология, където да бъдат обсъдени вариантите. На среща с представители на туристическия и ресторантоьрския бизнес експертите са били категорични, че тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита.


"Никъде в света такъв документ не се приема като основание за издаване на зелен сертификат. Приетото в целия ЕС за зелен сертификат е преболедуване, ваксинация и PCR тест", заяви още Кацаров.


Тестовете ще бъдат купени от Министерството на здравеопазването, а вземането на пробите ще се плаща от човека, който иска да се тества.

Относно предложението на Българската болнична асоциация неваксинираните пациенти с коронавирус да си плащат част от лечението, ако са настанени в болница, Кацаров заяви, че ще бъде разгледано от експертите и юристите на здравното министерство. Има мнение, че законът не би позволил подобно нещо. Преди да получа тези становище, не искам да заемам крайна позиция в едната или другата посока, каза Стойчо Кацаров.


 


 


       


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион