Свързани новини

29.08.2019 15:36

На 2 септември започва регистрацията за местните избори

Видян 1204 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 2 до 11 септември ще бъде срокът, в който партиите и коалициите могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите наесен избори за местна власт. Решението е взето на заседание на комисията и бе оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев на първия редовен брифинг преди местния вот.
Със свой указ президентът Румен Радев определи датата на изборите за кметове и общински съветници да бъда 27 октомври. До този момент членовете на комисията са гласували 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на Общински избирателни комисии.
От комисията напомниха, че на местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. „Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т. е избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място“, уточни Андреев. Това е и причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина.
Андреев припомни още, че съгласно последните законови промени вече е допустимо финансиране на предизборната кампания със средства на юридически лица и еднолично търговци. От ЦИК уточниха и какви ще бъдат възнагражденията на участващите в секционните избирателни комисии. Председателят ще получава 100 лв., заместниците му и секретарите 90 лв., а членовете по 80 лв. Всеки, който е участвал в допълнително обучение обаче ще получи допълнително по 10 лв. За онези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия, са предвидени и допълнителни суми.


Източник: dariknews.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а