Арестът на журналиста Димитър Кенаров, който бе арестуван миналата есен по време на антиправителствените протести, е съпроводен с множество нарушения. Има дори и данни за извършено престъпление. Това става ясно от писмо на вътрешния министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти - България. В него се посочва, че срещу Кенаров са използвани сила и помощни средства. Досега МВР упорито отричаше това.


То е изпратено в края на миналата седмица. От него се разбира, че през юни тази година е била разпоредена нова проверка по случая, която е констатирала "данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР - Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи". Отделно от това "с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийската районна прокуратура".


Кенаров беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. Година по-късно прокуратурата отказва да разследва случая, а казусът влезе в няколко доклада на международни институции. Случаят е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.


На 6 октомври е поредното заседание по делото за ареста на Димитър Кенаров.