От МВР съобщават още, че това са случаи, които засягат публични лица, заемащи ръководни длъжности в държавните и общински администрации от началото на миналата година

Свързани новини

04.04.2022 12:12

МВР огласи 116 забавени от прокуратурата преписки

Видян 1488 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи вчера МВР.



Вътрешният министър Бойко Рашков отдавна повтаря, че прокуратурата бездейства по важните дела, които МВР й праща. Според него държавното обвинение "се ослушва дали по тези дела няма да навреди на Иван Гешев или бившите управляващи и затова ги държи на трупчета".



Преди дни Рашков обеща списъкът с тези проверки да бъде публикуван от МВР, което и стана. В него информацията за преписките е доста лаконична, но от съпоставката на данните с публично известни факти, могат да бъдат разпознати много от случаите, които са знакови за последните години.



Сред преписките например е сигналът на Светослав Илчовски до МВР. Преди година пред депутатите от комисията по ревизията Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие.



Друга преписка е свързана с небезизвестната охранителна фирма Делта гард, за която наскоро съдът потвърди отнемането на лиценза на първа инстанция. В списъка е и историята, станала известна като Осемте джуджета, както и още много други.



От прокуратурата отговориха с позиция, в която казват, че "никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват за предприетите действия органите на МВР, още по-малко, вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия".



Държавното обвинение смята, че списъкът на МВР е поредната едностранна атака на изпълнителната власт към съдебната и обвинява политическото ръководство на МВР, че системно нарушава презумпцията за невиновност, като системно разпространява твърдения, нарушаващи Европейската конвенция за защита правата на човека.



Според прокуратурата в последните месеци се наблюдавала намеса на ръководството на МВР по дела, което нарушава закона. От държавното обвинение твърдят, че по по-голямата част от изброените от МВР случаи "текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия".





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!