Мотивът за въвеждането на такава декларация е стартиралата процедура за нарушение по описа на Европейската комисия за неправилно транспониране в българското законодателство на разпоредби от Директива 2012/13/ЕС от 22 май 2012 г. относно правото на информация в наказателното производство. Комисията приема, че в България няма конкретен документ, който може да се счита за „декларация за правата на задържаното лице“

Свързани новини

27.06.2022 16:54

МВР изрично ще разяснява на задържаните правата им

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


МВР задължително ще запознава задържаните за 24 часа лица с техните права чрез писмена декларация. Това предвижда проект за промени в Инструкцията за реда за задържане, който публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации, съобщава Сега.



Декларацията, която всеки арестуван ще получава, трябва да съдържа информация за правото на достъп до адвокатска защита от момента на задържането или право на безплатна правна помощ от служебен адвокат, право да бъде информиран относно основанията за задържането, право на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане, както и право да запази мълчание. В декларацията ще пише още, че задържаният може да се свърже с консулските власти на съответната държава, в случай че не е български гражданин, както и право на на устен и писмен превод.


 


Мотивът за въвеждането на такава декларация е стартиралата процедура за нарушение по описа на Европейската комисия за неправилно транспониране в българското законодателство на разпоредби от Директива 2012/13/ЕС от 22 май 2012 г. относно правото на информация в наказателното производство. Комисията приема, че в България няма конкретен документ, който може да се счита за „декларация за правата на задържаното лице“.


 


Предложените промени са свързани и с ангажиментите на МВР по изпълнение на пътната карта за изпълнение на осъдителните решения срещу България от Европейския съд по правата на човека. "С проекта се цели и укрепване на гаранциите за защита на непълнолетните задържани лица, като се предвижда задължително уведомяване на родител, попечител или друго лице, което полага грижи за непълнолетния, както и задължителното участие на защитник", отбелязват още авторите на проекта.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог