Даването на допълнителен процент към заплата е стара практика в МВР

Свързани новини

11.05.2022 16:52

МВР дава двойни заплати на ловци на хакери

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


МВР иска да увеличи заплатите на служителите от отдел Кибепрестъпност в ГДБОП, става ясно от промяна в наредба, публикувана за обществено обсъждане, съобщава Mediapool. Предвижда се те да получават до 230% от заплатата си допълнително всеки месец. Промяната ще важи и за работещите в друга дирекция – Специални операции. Тя се занимава с внедряването на агенти под прикритие и друга специфична дейност – контролирана доставка.


 


Даването на допълнителен процент към заплата е стара практика в МВР. В софийските дирекции могат да получат до 90% от възнаграждението. Тези средства се определят по различни критерии за различните отдели. За разследващите полицаи например се отчита броят на водените досъдебни производства.
Сред служителите обаче има недоволство, тъй като не всички получават еднакви суми. В столицата може да се вземат до 90% отгоре, но в Пловдив, Варна и Бургас летвата е по-ниска – до 70 на сто от базата, а в по-малките дирекции – до 50%. В специализирания отряд за борба с тероризма се дават до 200%, а в главните дирекции като национална полиция – до 100%.


 


Тези пари се отчитат като допълнително възнаграждение за "специфични дейности". На практика това е начин полицаите да получат по-високи заплати, тъй като стартовите са много ниски и кандидати трудно се намират. Горната граница от определения процент не се достига от всички служители и често парите може да са по-малко.


 


Именно заради голямото текучество на кадри и ниските стартови заплати се прави опит да се увеличат парите за отдел Киберпрестъпност. В мотивите към наредбата се посочва, че тази структура е единствената международна контактна точка за обмяна на информация за престъпления, свързани с криптовалути. Освен това изпълнява и функциите на център по киберпрестъпност.


 


"Тези дейности включват получаване и разследване на сигнали за широк кръг от кибер и киберсвързани престъпления, взаимодействие с прокуратура и съд в тази насока, както и с чуждестранни правителствени и частни организации. Във функционалната компетентност на отдела е реагиране на инциденти в киберсигурността в МВР. При възникване на хакерска атака, компютърно-информационен инцидент или друго неблагоприятно въздействие върху киберсигурността на системите на МВР, служителите на отдела притежават необходимите специфични познания, софтуер и техника, както и изградени способи за връзка с национални и международни партньори, с цел противодействие и неутрализиране", пише в мотивите.


 


МВР разполага с достатъчно пари, за да приеме промяната, става ясно от мотивите към наредбата. В тях е записано, че няма да са нужни допълнителни средства към бюджета.


 


Промяната се предлага на фона на скорошната хакерска атака срещу системите на Български пощи. Седмици наред институцията не може да заработи  нормално.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и