От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на партии в Република Северна Македония за закон, който да забранява българските сдружения в югозападната ни съседка.

Свързани новини

21.10.2022 15:12

МВнР с остра реакция на идеите в Скопие за забрана на българските сдружения в РСМ

Видян 677 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на партии в Република Северна Македония за закон, който да забранява българските сдружения в югозападната ни съседка. От ведомството коментираха, че това безсмислено забавяне на гарантирането на правата българите там не е пътят на Скопие към евроинеграция, предаде БНР.

От външното ни министерство наблюдават с недоумение как югозападната ни съседка започва поредна кампания срещу българските организации, която застрашава основни права на българите в РСМ, като правото им за сдружаване, събрания и свобода на словото. Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев напомни на властите в Скопие.

"Крайно неприемливо е използването на ратиф , вкл. законодателни инициативи, който безпринципно експлоатира теми, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм с цел ограничаване на основни права и ...добросъседски отношения. Отхвърляме категорично опитите да се наложи селективни едностранни исторически интерпретации за преодоляването на въпросните исторически противоречия. Има създадена специална комисия с международни договори, и нейната дейност не може да бъде заменена от каквато и да е новосъздадена структура".

България не може да подкрепи никоя стъпка от евроинтеграцията на Скопие, ако правата на българите в Югозападната ни съседка не са гарантирани.

"Първоначалният анализ сочи, че последните законодателни промени в Скопие са в разрез с това условие, от което биха спечелили само трети, враждебни към ЕС фактори".

Ръководството на МВнР води диалог с представителите на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба, които тази седмица започнаха символична стачка заради ниски заплати. Заместник-министър Костадин Коджабашев уточни:

"Ръководството на министерството работи и води диалог с представители на синдиката; опитва се и в рамките на финансовите възможности на държавата да разреши тези проблеми. В проектобюджета на Външно министерство за 2023 г. се предвиждат определени увеличения, които се надяваме да бъдат приети".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.10.2022 16:48

    Предателите и слугите на външни интереси узаконили вредната декларация на джендъра Макрон са отново в НС и готови за нови предателства и престъпно обогатяване. До кога ще позволяваме да се подиграват с нас и да ни обират по приетите от тях закони?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни