Свързани новини

18.07.2021 12:07

МРРБ спря 8 млн. лв. за наблюдение на дупки от Космоса

Видян 3232 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От МРРБ спряха обществена поръчка за 8 млн. лв. за наблюдение на дупки от Космоса. Ведомството се е натъкнало на десетки порочни практики във ведомството - като дублиращи фирми, фирми на абонамент и придворни фирми, стотици фирми, строящи без разрешение за строеж и други нарушения. Това заяви пред БНТ регионалният министър Виолета Комитова пред БНТ.


С влизането на поста спрях обществена поръчка за 8 млн. лв., свързана с пътищата от предишното правителство. Става дума за фирма със сателит, която ще наблюдава дали има дупки по пътищата и ще ги съобщава, за да ги запълваме с асфалт. По 200 сигнала се получават на ден в МРРБ от граждани за дупки.Така ощетената фирма започва да крещи, че МРРБ не се занимава с пътната безопасност, но затова има други държавни агенции, обясни казуса Комитова.


Тя изреди още порочни практики, на които се е натъкнала като служебен министър. ГУСВ е обявено в несъстоятелност, започва да продава имотите си, затова министърът сега се бори продажбите да се спрат пред НАП и съда. "Някой под масата се опитва да ги продаде в мътната вода", категорична е тя.


По 5-6 разрешения за строеж се подписвали всеки ден, защото всички, които са строили без такива, сега тръгнали да си ги оправят.


Борим се с промяна на кадри, проверки на място, незаконно строителство, фирми с по-малки поръчки, пагубно явление в МРРБ - фирми на абонамент, правят - не правят нещо, да получават средства, фирми, които се явяват придворни на МРРБ - получават предимство, фирми с дублиращи функции. Изисква се време да се отстранят тези порочни практики, които тежат на джоба на данъкоплатеца, обясни Виолета Комитова.


Тя е против една фирма да прави проекта и изпълнението, тъй като "това е начин за надписване на сметката" - инженеринг. "Инженерингът е начин, чрез който сметката може да бъде надписана по две, по три, по пет и никой не може да разбере какво се случва, предпоставка да се плаща скъпо строителство", поясни министърът.


Виолета Комитов съобщи още, че мисли да направи експеримент с точна дата и час и да се пусне тол системата с всички камери - 300 броя. Обслужват се около 100 камери и ще се види тол системата дали ще функционира така, както е била предвидена, не трябва да се засяга системата на МВР и митницата, за което има риск", обясни тя.


В краткото време на служебното правителство не могат да се правят генерални промени, но се борим за прозрачност за факти и обстоятелства, отговаряме на запитвания от НПО, министерства, не разрешавам да се строи без разрешение за строеж, спряла съм няколко проекта - незаконно строителство, не приемам никакви обяснения по този въпрос, каза още министърът в МРРБ.


Относно магистрала "Хемус" се строи 1,2,3. А 4,5,6 е напреднали без разрешение, 7,8,9 не се знае дори откъде ще минат. На 1,2,3 са спрени два тунела, защото строят като траншеи без проекти за преработка и разрешение за строеж.


Не на последно място Комитова коментира и конфликта за детската болница - сградата скеле 2004 г. е отменена като правен статут, решено е, че няма да върши повече работа, през 2011 г. в плана на медицинска академия изчезва и се появява нова с кота корниз 20 метра, всеки инвеститор, който иска да прави болница там, трябва да се съобрази, но през 2019 г. някакви хора решили, че са над закона и се върнали към сградата скеле. Няма как да се върне към този план и да бъде реконструирана, поясни Комитова.


И накрая заключи - "Ако има сграда-скеле - има обществена поръчка за 100 млн. лв., ако няма сграда - няма поръчка".


За малкия мандат равносметката на Виолета Комитова: "Нямам самочувствие, че съм решила много неща - трябва законите и нормите да се променят с едногодишен срок на давност, МРРБ отдавна е спряло да говори за регионални политики, инфраструктурата между тях, да прави свързаност, а то се говори, като фирми за пътища, водопроводи. В момента в София може да се разгърне метро към Витоша, но столицата е пренатоварена, трябва да се върнем към другата територия, да се правят ВиК проекти и да се върнем към трансгранично сътрудничество, назад към пазарната икономика, не планова".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ПЕНСИОНЕР 18.07.2021 14:10

    Г-жа Комитова,на Вас и на всеки представител на правителството,разбирам какво казвате и говорите.Как може да сте на толкова светлинни години напред в положителният смисъл от онуй предишното.Бъдете здрава и дано да продължите и занапред в същият дух.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.