Министърът в оставка Даниел Лорер се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер

Свързани новини

12.07.2022 14:46

Може да загубим 2,5 млрд. евро по Плана, ако не направим необходимото: Лорер

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по плана за възстановяване и развитие, ако не направи необходимите реформи. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на иновациите и растежа  в оставка Даниел Лорер, предаде БНР.


Министър Лорер нарече "политическа безотговорност" поведението на ГЕРБ, ДПС и ИТН, тъй като са свалили правителството и добави, че начинът да се възстанови доверието в парламента е да се удължи времето му, така че да бъдат приети най-критичните реформи. Планът изисква много закони по график, каза той:


"Тази година плащането е два милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено, до края на тази година“.


На въпрос какви точно закони трябва да приемем до края на годината той отговори:


"Те са по списък, КПКОНПИ е там, обществени поръчки, Търговският закон, няколко съществени елемента. Няма време за губене, опасността е реална да ги загубим, ако не можем да убедим Комисията, че ние приемаме тези закони. Много труден дебат ще бъде с Комисията защо не сме навреме".


Министърът в оставка Даниел Лорер се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер. Тя е изразила увереност, че България ще успее да формира правителство в рамките на този парламент или ще го направи максимално бързо след избори.


По-рано днес от Министерството на финансите съобщиха, че очакват през есента в хазната да постъпят над един милиард и 300 милиона евро, които България трябва да получи тази година по първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.


 


От министерството отричат да има забавяне и посочват, че София трябва да изпрати документите в Брюксел до края на юли, след което Европейската комисия има два месеца да направи оценка, преди да извърши плащане.


Според финансовото министерство следващият транш от над 720 милиона евро ще зависи от това дали България ще успее до края на годината да приеме промени в над 20 закона.


 Снимка: БГНЕС


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от