Куба страда от наложеното от САЩ търговско ембарго в продължение на повече от шест десетилетия, докато Русия е обект на западни санкции от 2014 г. насам.

Свързани новини

09.06.2023 17:37

Москва възстановява икономическите си връзки със съюзник от Студената война

Видян 901 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Търговският оборот между Русия и Куба е нараснал девет пъти през първите четири месеца на годината в сравнение с 2022 г., заяви руският министър-председател Михаил Мишустин.

Изявлението на Мишустин беше направено по време на среща с кубинския му колега Мануел Мареро Крус в Сочи. Двамата официални представители планират да пътуват до Москва, преди да участват в Международния икономически форум в Санкт Петербург следващата седмица.

"Куба е наш ключов партньор в Латинска Америка. Сътрудничеството ни се основава на силни традиции на приятелство, солидарност, взаимно уважение и доверие", заяви Мишустин по време на срещата. Той допълни, че заедно двете страни "устояват на безпрецедентния санкционен натиск от страна на недружелюбни държави".

Куба страда от наложеното от САЩ търговско ембарго в продължение на повече от шест десетилетия, докато Русия е обект на западни санкции от 2014 г. насам.

Москва и Хавана са близки икономически партньори още от времето на Съветския съюз, а през миналата година двустранната търговия се утрои. По време на речта си Мишустин изрази увереност, че икономическото сътрудничество между нациите ще продължи да се развива.

"Въпреки неблагоприятните геополитически условия, през миналата година търговският ни оборот възлезе на почти 60 млрд. рубли (730 млн. долара). През тази година положителната динамика все още съществува. През периода януари-април обемът на търговията се увеличи девет пъти в сравнение със същия период на 2022 г. Сигурен съм, че тенденцията на растеж ще се запази", заяви министър-председателят.

Мишустин изтъкна, че правителствата на двете страни работят за развитие на икономическото сътрудничество в различни сектори, включително чрез споразумения, постигнати на президентско равнище. Той отбеляза, че само през миналия месец са постигнати редица споразумения, включително съвместни проекти в областта на финансите, промишлеността, енергетиката, транспорта, културата и хуманитарните дейности. Той призова двете страни да увеличат усилията си за стимулиране на търговията и взаимните инвестиции.


Руският министър-председател предложи също така да продължим да развиваме сътрудничеството в областта на туризма, тъй като то ще спомогне за увеличаване на пътуванията между страните и, от своя страна, за укрепване на бизнес и културните връзки.

Самата Куба като страна, на която са наложени санкции, не подкрепи свързаните с Украйна западни санкции срещу Русия. Освен това в началото на пролетта кубинските банки започнаха да приемат карти МИР - руската алтернатива на Visa и Mastercard, когато те спряха да обслужват руски клиенти. Понастоящем Хавана финализира и стъпките, необходими за преминаване на търговските разплащания с Москва към руски рубли.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще