Изглед към местна петролна рафинерия в Омск, Русия, 6 юни 2022 г. REUTERS/Алексей Малгавко

Свързани новини

10.06.2022 09:42

Москва получава повече пари от търговията си с нефт и газ, отколкото преди войната в Украйна: US съветник по въпросите на глобалната енергийна сигурност

Видян 2073 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента Русия може да получава повече приходи от изкопаемите си горива, отколкото малко преди нахлуването си в Украйна, тъй като глобалното увеличение на цените компенсира въздействието на западните усилия за ограничаване на продажбите, заяви пред законодателите по време на изслушване в четвъртък пратеникът на САЩ по въпросите на енергийната сигурност Амос Хохщайн, предаде Ройтерс.




На въпроса дали сега Москва получава повече пари от търговията си с нефт и газ, отколкото преди няколко месеца, Хохщайн отговаря: "Не мога да отрека това. " Служителят говори пред подкомисията на Сената за Европа и регионалното сътрудничество в областта на сигурността.


 


В началото на март САЩ ограничиха целия внос на руски суров петрол, някои петролни продукти, втечнен природен газ и въглища в рамките на санкциите, предизвикани от военните действия на Русия в Украйна. В сряда председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин обаче заяви, че доставките на петрол от Русия за САЩ са се "увеличили почти двойно през март в сравнение с февруари".




ЕС, който дълго време не искаше да налага ограничения върху вноса на руски петрол и вместо това насочваше санкциите си към финансовия и банковия сектор, се съгласи да въведе забрана върху руския петрол в края на май. Блокът реши да спре 75% от вноса незабавно, а 90% - до края на годината. Унгария и няколко други държави обаче получиха дерогация поради невъзможността на икономиките им да се справят без руски доставки.


 


 


 През април Wall Street Journal съобщи, че само през този месец доставките на петрол от Русия са се увеличили с 300 000 барела дневно.


 


 


В средата на май Bloomberg съобщи, че приходите на Русия от петрол нарастват въпреки санкциите и са скочили с около 50% от началото на 2022 г. Руското правителство също така съобщи, че производството на петрол в страната се възстановява, и посочи някои нови клиенти от Азиатско-тихоокеанския регион, които са започнали да купуват руски суров петрол.


 



Индия е един от тези клиенти, като според Ройтерс през май износът на руски петрол за тази страна е скочил 25 пъти. Междувременно санкциите изглежда се обърнаха срещу САЩ и техните съюзници. По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в областта на енергетиката, като заяви, че способността на страната да осигури достатъчно електроенергия е застрашена.


 


 


През изминалия уикенд Американската автомобилна асоциация (ААА) съобщи, че цените на бензина в САЩ са се удвоили при управлението на Байдън и са достигнали рекордни стойности - 4,81 долара за галон миналата събота. На 1 юни Международната агенция по енергетика предупреди, че Европа, която също е изправена пред рязко покачване на цените на бензина, може да прибегне до нормиране на горивата в условията на безпрецедентна енергийна криза.


 


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.06.2022 07:20

    това е отмъщение към гнилия и нахален Запад

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец