Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.


Това се казва в официална позиция на Министерството на отбраната след брифинга на ГЕРБ, на който изнесоха данни около смъртта на 31-годишния старши лейтенант Тодор Манчев. Той беше намерен прострелян дни след нахлуването по погрешка на американски части в цех в пловдивското село Чешнегирово.


От ГЕРБ поискаха директорът на Военна полиция да бъде освободен от длъжност, както и оставката на министъра на отбраната.


„Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия. Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации“, посочват от Министерството на отбраната.