Свързани новини

20.12.2021 11:43

Мицотакис се надява интерконекторът с Гърция да бъде готов до месеци

Видян 1176 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В София гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази надежда до месеци да бъде готова интерконекторната газова връзка с България, предаде БНР.

Българският министър-председател Кирил Петков допълни, че е коментирана възможността за по-сериозно сътрудничество при вноса и износа на електроенергия.

Разликата в пиковото потребление на електроенергия в България и Гърция може да се използва за балансиране на системите в двете държави, анонсира премиерът Петков:

„Факт е, че в Гърция пикът е през лятото, през деня, докато в България е зимата, вечерно време. Това означава, че има синергии, които заедно можем да оптимизираме".

Двете делегации са обсъдили възможностите за по-бързо завършване на газовата връзка, за да може това да стане факт до месеци, допълни гръцкият министър-председател Мицотакис, като също подчерта, че има още възможности за търговията с електроенергия:

„Както каза премиерът Петков, има много възможности за развитие на сътрудничеството на енергийните системи. Европейският съюз също инвестира много в това сътрудничество, най-вече по темите за внос и износ на електроенергия.“

Мицотакис акцентира и върху важността страните от Западните Балкани, най-вече с фокус върху Република Северна Македония и Албания, да вървят по европейския си път и изрази надежда отношенията между Европейския съюз и Турция да се нормализират.

На въпрос към Петков дали при посещението му в Брюксел е обсъждано в България и Румъния да се разположат допълнителни американски войски, българският премиер отговори:

„За войски и хора, които да идват в България, или в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли".

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева