По-късно ГЕРБ изказа официално и публична позиция срещу това назначение. За разлика например от ДПС. Това е доста важна информация за размишление, която можем и още да развием.

Свързани новини

08.06.2023 17:56

Министрите нямат думата дори за замове и пиари

Видян 2641 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато реват, че съвсем според етичните и обичайните за администрацията в цял свят норми, предишното правителство освободи заместник-министрите, за да може редовното да назначи своите си партийци, лидерите на ПП/ДБ всъщност най-демократично са отнели думата на министрите си да избират своите заместници и дори пиарите си. В духа на най-добрите соц. традиции те им се спускат. Такава една проевропейска промяна. За която вече свидетелстват самите членове на новия кабинет.


Единственото изключение, което потвърждава правилото е Асен Василев, но той пък е съпредседател на партия в коалицията. Както свидетелства вицепремиерът Габриел, която поне де юре му се води шеф, но с която воюват за еврофондовете от първия ден на кабинета, който вече е на 3, той дори не е споменал, че ще връща скандално нашумелия с прехвърляне на лични фирми с огромни задължения и неясно как купен апартамент за 1,1 млн.лв. в Дубай Румен Спецов в НАП.


По-късно ГЕРБ изказа официално и публична позиция срещу това назначение. За разлика например от ДПС. Това е доста важна информация за размишление, която можем и още да развием.


Интересно е кой точно се е наел с тази тежка задача да разпределя заместник-министри и пиари по министрите, тъй като официално Христо Иванов твърди, че няма изработен механизъм, нито дори разговори, в коалицията на ПП/ДБ с ГЕРБ от типа на Председателски съвет или Коалиционен съвет, какъвто е имало винаги досега.
По традиция премиерите само подписват заповедите за назначение на заместник – министрите, но това винаги става по препоръка на отделните министри. Идеята е, че те създават свои екипи на мястото на предшестващите отбори – политическите кабинети, които са управлявали ведомствата при служебното правителство.
Въпреки че Продължаваме промяната и ДБ вече управляваха миналата година, а мандатът се бави достатъчно, за да се създадат предварително подобни екипи, явно готовност няма.


По тази причина и вместо за обещаните от Асен Василев 10 дни, бюджетът сега се очаква да стане за около 50.
Това също ще бъде интересно, тъй като правителството няма нито програма, нито програмна декларация, която да дава идея какви политики ще се провеждат, а те съответно да се финансират от хазната – така в целия свят се прави бюджет. Не едно към гьотере.


Тепърва ще гледаме шоу, най-лошото е, че ще бъде за наша сметка. Миналото управление на въпросните формации за 8 месеца успя да взриви градената 25 години преди това фискална стабилност на държавата, както лесно се вижда от конкретните числа.


Илиян Костадинов


Снимка: БТА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион