Сербезова беше оправдана от Софийския районен съд

Свързани новини

30.06.2022 12:30

Министърът на здравеопазването Сербезова съди прокуратурата за 70 хил. лева

Видян 1133 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Искът ѝ е за 70 хиляди лева, съобщава Сега, позовавайки се на информация от Софийския градски съд.



Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника. Прокуратурата го инициира, докато Сербезова беше председател на Българския фармацевтичен съюз по време на извънредното положение, обявено заради пандемията.


Тогава Сербезова даде интервюта за БНР и БНТ, в които предупреди за възможен недостиг на лекарства. Държавното обвинение изтълкува това като престъпление и я подведе под отговорност. През март 2021 г. Сербезова беше оправдана на първа инстанция от Софийския районен съд. Прокуратурата протестира срещу оправдателната присъда, но в крайна сметка се отказа да поддържа обвинението пред Софийския градски съд.


Пред втората инстанция прокурорът пледира, че в случая става въпрос за отстояване на мнение, което не е целенасочено невярно заблуждаващо съобщение за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана, да се потвърди изцяло оправдателната присъда, настоя прокурорът. Така през август 2021 г. СГС окончателно оправда Сербезова. Като съдията подчерта, че тя не само не е всявала паника, ами е била полезна за обществото.



След като беше обявена за невинна, Сербезова получи право да съди прокуратурата за незаконно обвинение. В исковата си молба, внесена в съда във вторник, Сербезова пише, че заради наказателното дело е претърпяла стрес и притеснения. Обвиненията се отразили и на здравето й. Тя припомня, че прокуратурата е оповестила и на сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.



Според юридически експерти почти сигурно е, че Сербезова ще осъди прокуратурата, но въпросът е за какво обезщетение.Междувременно се разбра, че точно несполучливото дело срещу Сербезова спаси лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от разследване за всяване на паника.


Борисов не е извършил престъпление с твърдението си, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност". Това е мотивът, с който на 23 декември м.г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване срещу Борисов по сигнала, подаден от Стойчо Кацаров, докато беше служебен министър на здравеопазването.



Кирил Пламенов








Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог