Заков е от ГЕРБ по предложение на Екатерина Захариева

Свързани новини

01.03.2022 14:03

Министър от ГЕРБ от квотата на Промяната

Видян 4184 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът освободи министъра на отбраната Стефан Янев и избра за негов наследник Драгомир Заков. Новият министър се води от квотата на Продължаваме промяната (ПП), но всъщност е на ГЕРБ - назначен по предложение на Екатерина Захариева.


 


"За" оставката на Янев и назначаването на Заков гласуваха 181 депутати, т.е коалицията + ГЕРБ, 0 бяха против, 33-ма се въздържаха, а от Възраждане изобщо не участваха във вота.


 



До избирането се стигна след като премиерът Кирил Петков  изненадващо оттегли предложението си Тодор Тагарев да бъде избран за военен министър. Това обаче явно е било тайна за съпартийците му до последно.


 


Броени часове преди това шефът на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви в сутрешния блок на БНТ, че „няма да има изненади при гласуването”.“В този сектор и сфера на отбраната партията ни има изцяло свободата да назначава и да определя министрите", обяви той.


 


“С кандидатурата на Тагарев имаме не само една приемственост, но и пълно съгласие на бъдещия министър на отбраната с позицията на правителството”, кaза той и подчерта, че “смяната е съгласувана с президента Румен Радев”.


 


Проектопредложението за Заков обаче бе публикувано на сайта на НС, броени минути преди извънредното заседание на парламента.


 


Минути след започването му, депутатите излязоха в 30-минутна уж почивка за консултации по искане на ПГ на ПП. Всъщност, кандидатът закъсня за собственото си избиране. И не се разбра защо е извънредно заседание във вторник, в 11 ч., вместо редовното в сряда в 9 ч.


 


Самото гласуване премина в горещи дебати, въпреки че самият Петков отрече разногласия между партньорите или с други институции в лицето на президента.


 


От БСП поясниха, че спазват коалиционното споразумение, ще гласуват рокадите и Левицата “няма да е партията, която да хвърли страната в криза”.


 


“Много съм щастлив да кажа, че Заков потвърди късно вечерта нашата покана, защото в момента в българската сигурност в рамките на международната няма по-подготвен човек от него”, обяви пред журналисти Петков. По думите му предложението е съгласувано с коалиционните партньори.


 


Той уточни, че Тагарев ще подпомага със съвети новия министър на отбраната и отново увери, че Заков е човек, който познава цялата система.


 


По адрес на Янев министър-председателят отново отбеляза, че "няма как един министър да си прави сам политика през Фейсбук".


 


В публичното пространство нямаше официална биографична информация за новия министър, но тя се появи след неговото издигане.


 


До момента Заков е постоянен представител на България в Алианса от 2019 г. Той завършва столичната Френска гимназия, а след това и МИО в УНСС. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и Женевския център по политика и сигурност. Между 2002 г. и 2004 г. е аташе към дирекция НАТО и международна сигурност в Министерството на външните работи по времето на Соломон Паси като външен министър.


 


От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация на военния блок. Следва участие в мисията ни в ООН, в дирекция ОССЕ и регионална сигурност във Външно, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция Контрол на оръжията в МВнР. През 2014 г. започва работа във Външно министерство като съветник. След това заема различни длъжности там, преди да стане представител в НАТО.


 


   Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 02.03.2022 03:29

    Анна Нетребко: Не може да ни принуждавате да заклеймяваме родината си!

  • 003 Anonimen 01.03.2022 21:10

    Уверено по герберастки - герберастът ще е министър, а тагарев - негов съветник! Ако не беше унизително, срамно и трагично, щеше да е голям смях! А сега - право във войната на тъпите нагли янки! Господ да ви накаже дано, предатели български!

  • 002 Anonimen 01.03.2022 21:07

    Е, прегръдка с гербаджиите - най-после просто киро започва да става откровени за намеренията си!

  • 001 Ай чупка! 01.03.2022 17:36

    Киро Циглето да си взема сергията с хранителните добавки и барабар с тоя дрисльо да се омитат на майната си.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели