Министър Илин Димитров и ген. секретар на СОТ се срещнаха с премиера Донев и Румен Радев

Свързани новини

01.06.2023 11:18

Министър Илин Димитров и ген. секретар на СОТ се срещнаха с премиера Донев и Румен Радев

Видян 492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на туризма д-р Илин Димитров и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили проведоха съвместни срещи с президента на Република България Румен Радев и с министър-председателя Гълъб Донев. В срещите се включиха Алесандра Прианте, директор на департамент „Европа“ на СОТ и Александър Андреев, посланик на България в Испания и постоянен представител на страната ни в СОТ. Двамата представители на Световната организация по туризъм са в България по повод 68-та Среща на Регионална комисия


„Европа“ на СОТ, която ще се проведе в София в периода 31 май – 2 юни. България е заместник-председател на Комисията от 2021 г. насам и за втори път е домакин на престижното събитие, което допринася за популяризирането на имиджа на страната ни като туристическа дестинация, попадайки във фокуса на дискусиите на най-високо ниво за бъдещето на европейския туризъм. Ключовото международно събитие в туризма събира над 20 министри на туризма и делегации от близо 40 държави.


На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с орден „Кирил и Методий“ първа степен на генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, оглавил Организацията от 2018 г., за големите му заслуги за популяризирането на българското културно-историческо наследство и култура и с орден „Кирил и Методий“ втора степен на проф. Алесандра Прианте за популяризирането на българското културно-историческо наследство и култура.


При връчването на високите отличия президентът Радев подчерта усърдната работа на министър Димитров и екипа на Министерството на туризма и нарече генералния секретар истински приятел на българския туризъм.
Под ръководството на Зураб Пололикашвили отношенията между България и Световната организация по туризъм значително се активизираха, което поставя страната ни сред водещите държави, които работят за разработването на политиките за развитието на туристическия сектор в Европа.


По препоръка на генералния секретар, България представи своята кандидатурата за домакинство на 68-то заседание на Регионална комисия „Европа“ (РКЕ) на СОТ, която бе одобрена на заседание в Ереван, Армения.
По-рано министър Димитров и неговите гости се срещнаха и с министър-председателя Гълъб Донев.
В хода на срещата те обсъдиха държавните приоритети на България в областта на туризма.
Министър-председателят Донев подчерта, че приоритет на правителството е възстановяването и връщането на туризма на пътя на растежа и конкурентоспособността. В тази връзка беше отбелязано, че по данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. - на 6-то място по отношение на брой туристически посещения – с ръст от 27%.


Премиерът Донев подчерта също, че България споделя визията на СОТ за туризма като двигател на икономически растеж, приобщаващо развитие и екологична устойчивост и насърчаването на конкурентни и устойчиви туристически политики и потвърди, че страната ни е твърд защитник на насърчаването на туризма като инструмент за укрепване на международния мир и развитието в контекста на безпрецедентните глобални предизвикателства, които засягат всички нации по света.


“За нас е удоволствие да работим с добри професионалисти и партньори”, подчерта Зураб Пололикашвили и допълни: “Оценяваме високо, че за правителството на България туризмът е топ приоритет.” Той изрази надежда в скоро време работата на страната ни да доведе до засилване на международните инвестиции в българския туризъм.
В рамките на форума предстои и среща на генералния секретар на СОТ и с министъра на външните работи Иван Кондов.


От присъединяването си, страната ни участва активно в работата на Световната организация по туризъм и през годините многократно е член на нейните висши ръководни органи. СОТ е специализирана агенция на ООН и е най-значимата и влиятелна международна организация в областта на туризма, в която България членува от 1976 г. Страната ни е силно ангажирана да подкрепя Организацията в насърчаването на конкурентни и устойчиви туристически политики и туризма като двигател на икономически растеж, приобщаващо развитие и екологична устойчивост.


През годините България е била домакин на редица престижни събития на СОТ, сред които 6-та сесия на Генералната асамблея, 75-та сесия на Изпълнителния съвет, Международен конгрес на световните цивилизации и креативния туризъм, Международна конференция „По Западния път на коприната“, Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути и много други, в резултат на което страна ни бе допълнително популяризирана и като туристическа дестинация.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху