Свързани новини

04.06.2020 14:38

Мини Марица-изток праща полиция срещу жителите на Бели бряг

Видян 1912 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жителите село Бели бряг, остро разкритикуваха острия тон на “Мини Марица-изток” в писмо до ръководството на дружеството и до Министерство на енергетиката. Това се случи след като на 22 май от “Мини Марица-изток” изискаха собствениците на предвиденото за заличаване село да осигурят достъп до имотите си със съдействието на полицията, съобщиха от екосдружението “За Земята”.


Хората напомнят, че изселването на Бели Бряг, част от община Раднево, е все още на етап, в който процедура по принудително отчуждаване не е задействана. Цитирането на текст от закона, който се отнася за принудителното отчуждаване и специалното съдействие на полицията при отказ за достъп, е най-малкото ненавременно и представлява неуместен тон. Отношенията между жителите на Бели бряг и “Мини Марица-изток” вече са изключително изострени и непремереният език може да навреди допълнително.


„Натискът от мините, който продължава с години, се отрази много зле на нашето психологическо състояние и здраве. По цвета на косата ми можеш да отгатнеш, че ние се състаряваме много бързо“ — обяснява Петър Тенев, един от хората, които се борят да получат справедливо обезщетение за имота си.


Селото ще бъде заличено до 2023 г., за да се разшири една от въглищните мини, които захранват комплекса Марица Изток. “Мини Марица-изток“ имат задължението да осигурят преселването на засегнатите, но компанията предлага твърде ниски компенсации, с които хората не могат да си позволят да закупят в района имоти, равностойни на сегашните им домове.


Битката на жителите на село Бели бряг продължава вече години. Последно те се обърнаха към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е кредитор на Българския енергиен холдинг, чиято дъщерна компания е “Мини Марица-изток“. Банката има високи и стриктни стандарти за преселване от прилаганите в България, но въпреки че е работила с медиатори да подпомогнат процеса на договаряне в съгласие със собствените си механизми, все още няма постигнато съгласие. Все още не е предоставен и обещаният от “Мини Марица-изток”, още от началото на 2020 година, нов План за действие при преселване на Бели бряг.


Хората от селото декларират в писмото си до “Мини Марица-изток” и Министерство на енергетиката за пореден път, че ще допуснат без проблем оценители в домовете си, ако има установени ясни правила и сигурност, че предложените в резултат на оценките компенсации, ще позволят възстановяване на домовете и поминъка, и възможност да се преместят без непосилни усилия и напрежение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да