Става дума за изявление на Продължаваме промяната от понеделник. В него се твърди, че при тях е дошъл сигнал за нарушения с одита на проекти за милиони евросредства и че той е подаден до Европрокуратурата.

Свързани новини

20.09.2022 15:00

МинФин опроверга с числа неистини на ПП, заради които може да ни спрат еврофондовете

Видян 903 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнителна агенция Одит на средствата от ЕС към Министерството на финансите пусна позиция "по повод политически изявления в предизборната кампания".


Става дума за изявление на Продължаваме промяната от понеделник. В него се твърди, че при тях е дошъл сигнал за нарушения с одита на проекти за милиони евросредства и че той е подаден до Европрокуратурата.ОТНОСНО ТВЪРДЕНИЯТА:
„софтуер, който са купили за 770 хил. лв., който е трябвало да пази следи как точно се избира кои проекти ще се одитират“


През 2011 г. въз основа на проведена открита процедура за обществена поръчка с предмет „Доставка и внедряване на софтуер за управление на одиторската дейност“ ИА ОСЕС е закупила софтуера Pentana – PAWS на стойност 303 900 лева. Pentana – PAWS не е софтуер за избор на извадки и няма функционалности за избор на извадки или избор на случайни числа. Посоченият софтуер е за управление на одитната дейност и съдържа одитни досиета, но няма функционалност за извадки.


Предвид горното и във връзка с изложеното за извадките, не отговаря на истината твърдението за „софтуер, който са купили за 770 хил. лв., който е трябвало да пази следи как точно се избира кои проекти ще се одитират“.
„изтрити файлове от компютри“


Служебната информация се съхранява на сървъра на Агенцията, включително одитни досиета и доклади. На тази информация регулярно се правят резервни и архивни копия и не би могла да бъде загубена.
Всички Годишни контролни доклади (с приложени извадки и резултати), доклади от системни одити и доклади от проверки на проекти са разпространени веднага след издаването им до потребителите – съответно Европейската комисия, управляващи и сертифициращ органи, бенефициенти. Така резултатите от одитите съгласно одиторските стандарти са предоставени на всички заинтересовани лица и предвид това не биха могли да бъдат последващо коригирани или изтрити.
„разходи за недопустими юридически услуги“В националното ни законодателство юридическите услуги са допустим разход съгласно чл. 20 от ПМС № 189/2016 г., но разходите за решаване на спорове глоби, финансови санкции и разходи за разрешаване на спорове са недопустими съгласно чл. 26, ал. 1, т. 1 от посоченото постановление. В тази връзка не са допустими конкретно само разходи за услуги по разрешаване на съдебни спорове и арбитражи, включително разходи за процесуално представителство.
В публикацията става въпрос за проект (бюджетна линия) на МРРБ за юридически услуги BG16RFOP001-8.002-0003-C09 „Специализирани юридически услуги за подпомагане работата на Управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020, финансирана със средства на Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020, Приоритетна ос 8 „Техническа помощ“, процедура № BG16RFOP001-8.002 “Бюджетна линия за УО на ОПРР2014-2020“. Общият бюджет на проекта е 8 917 778,92 лв. По него са разходвани 4 777 128,37 лв.


Същите са включени от бенефициента в 15 искания за плащане, представени през пет счетоводни години. За информация през изминалите шест счетоводни години с декларирани разходи по Оперативна програма „Региони в растеж“ са налични общо 1 771 искания за плащане с обща стойност на сертифицираните разходи по тях 1 829 051 637,52 лв.


В статистическите извадки на Одитния орган не е попадало искане за плащане от посочения проект. Направена е извънредна проверка на проекта от Одитния орган и е подготвен предварителен доклад, в който се отправят препоръки за фиксиране на точната сума на разходите за процесуално представителство и същите ще бъдат оттеглени от сертифицираните разходи и възстановени от бенефициента МРРБ на програмата и ще бъдат на разположение за използване по други проекти.
„разследвани лица“


МФ и ИА ОСЕС не разполагат с информация, че Европейската прокуратура разследва бивш или настоящ служител на МФ или на ИА ОСЕС.Всякакви публични изказвания на недоказани неправомерни действия от страна на Одитния орган и необосновани съмнения за качеството на неговата работа уронват пряко професионалното име на всички служители и одитори от Агенцията, притежаващи национален (63 бр.) и международни (24 бр.) одиторски сертификати, удостоверяващи техния професионализъм и етика. Подобни необосновани твърдения уронват и репутацията на одиторите от Европейската комисия и Европейската сметна палата, които са проверявали и потвърждавали резултатите от работата на Одитния орган.


Следва да се отбележи още, че доказани недостатъци в работата на одитните органи водят до прекъсване или спиране на плащанията от Европейската комисия по оперативните програми (чл.83 и чл.142 от Регламент 1303/2013)”.


Кристиян Николов


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тоалетна хартия

ЕС забранява руската тоалетна хартия

В стремежа си да лиши Москва от търговски ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 02 октомври 21:00ч.

Ритни камбаната с финес

Режисьор: Роб Райнър
В ролите: Джак Никълсън, Шон Хейс

виц на деня

Гошо:
Променят условията за пенсиониране. Освен стаж и възраст, ще има изискване и да си виждал победа на националите по футбол.
J           
- Деца, кое ви беше най-трудно в 7-ми клас?
- Да обясним в супера за кого е бирата...
J
Срещат се двама приятели:
- Слушай, на теб харесват ли ти глупави жени?
- Разбира се, че не.
- А жени, които пият и пушат?
- Не мога да ги понасям.
- А, които въобще не могат да готвят?
- Не.
- Защо тогава си се хванал с жена ми?
J
- Мамо, на колко години трябва да стана, за да се прибирам, когато искам?
- Сине, дори баща ти не е достигнал тези години!
J
- Отче, изневерих на мъжа ми!
- Нищо, чадо. Обиколи църквата толкова пъти, колкото си му изневерила.
- Отче, може ли с колелото?
J
В болницата в Перник:
- Господине, Вие имате повече счупвания, отколкото изгаряния.
- Е, защото ме гасиха с лопатата...
J
- Защо не ми каза, че си женен и имаш 4 деца?
- Срамежлив съм...
J
- Липсва ми старата работа.
- Къде си работил преди?
- Никъде.
J
В България не казваме „ще ти напиша препоръка”, а „кажи, че аз те пращам”.
J
Викам на шефа:
- Шефе, с тази заплата не мога да се оженя!
Той:
- Един ден ще ми бъдеш благодарен!
J
- Заради жена ли пропи?
- Не, заради капачките „опитай пак”.
J
- Докторе, счупих си крака на две места.
- Не ходете повече на тези места...
J
Габровец звъни на горещ телефон.
Момичето отсреща:
- Ще направя всичко за теб!
- Добре, затвори и ме набери ти!
J
- Леле, тая колко е грозна!
- Това е дъщеря ми!
- Извинете, не знаех, че сте й баща!
- Майка съм й!
J
Една блондинка казва на друга:
- Вчера си направих тест за интелигентност.
- Е, какъв е резултатът?
- Всичко е наред, резултатът е отрицателен.

към хороскоп хороскоп

водолей