От ПП искат размерът на минималната работна заплата да е половината от брутната за страната за последните 2 тримесечия, за които има данни на националната статистика.

Свързани новини

19.12.2022 14:21

Мин. заплата от 868 лева за догодина предлага ПП

Видян 1145 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Минимална заплата от 868 лева за догодина. Това предлага „Продължаваме промяната“ (ПП) с внесени предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда.

От ПП искат размерът на минималната работна заплата да е половината от брутната за страната за последните 2 тримесечия, за които има данни на националната статистика.

Промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, вече бяха гласувани на първо четене в пленарната зала, а според приетото до момента, минималната заплата догодина би трябвало да е половината от средната брутната за предходната, което се изчислява на 850 лева. Припомняме, че повишаването на минималната работна заплата до 850 лева ще повиши дефицита в хазната с около един милиард лева, за което предупреди служебният финансов министър Росица Велкова.  


Хазната без друго е на тежък дефицит и догодина ще бъде на минус над 10 млрд.лв. и без тази мярка.

От „Продължаваме промяната“ изчисляват, че ако се вземат данните за средната заплата за последните две тримесечия за тази година – от април до септември, минималната заплата би трябвало да е 868 лв. от първи януари догодина. Като се прави съпоставка, че ако се вземе за база средната заплата през 2021 г. минималната би трябвало само след дни да е 765 лв. или близо до предложението на служебното правителство от 770 лв.

Този четвъртък социалните партньори ще обсъждат проекта на постановлението.

От „Продължаваме промяната“предлагат също размерът на минималната заплата да е брутно възнаграждение, в което са включени допълнителните с постоянен характер какъвто е т.нар. клас прослужено време и останали добавки, договорени в колективен трудов договор.

От ГЕРБ също правят предложение между първо и второ четене, като минималната заплата да се определя до 1 септември на текущата година в размер половината от средната брутна заплата на предходната или в случая за база за догодина да се вземе 2021 г., което също е близо до предложението на съдебното правителство.

БСП също прави предложение, а именно – минималната заплата не може да е по-малка от размерът ѝ за предходната.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 власт срещу народ 19.12.2022 21:20

    Много по-справедливо е на тунеядците и безродни депутати да се намали незаслужено високата и несъразмерна с унизително ниския стандарт на суверена заплата, която те сами си определят/?/.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец