Свързани новини

07.10.2019 10:14

Милка Христова: 20% от инвестиционната програма на София да я заделим за районите

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от големите недостатъци на сегашния модел на управление на Столична община е прекалената централизация на бюджета. Това заяви досегашният заместник-председател на СОС Милка Христова, която е втора в листата на БСП за общински съветници за предстоящите на 27-ми октомври местни избори в ефира на "Канал 3". Според нея, 20% от инвестиционната програма на София трябва да бъде заделена за районите.


"Столична община се състои от 24 района, част от тях са по-големи и от най-големите областни градове. На практика един районен кмет, който е избран от повече от 100 000 гласоподаватели, няма собствен бюджет, тъй като по закон той е второстепенен разпоредител, обясни тя. - Това означава, че той получава една таблица със сумите за заплати, за консумативи, но няма никакви права по отношение на инвестиционната програма. А това е черешката на тортата. Там са ремонтите, новото строителство, благоустрояването. За да заобиколим тази законова празнота, ние винаги сме казвали така - нека 20% от инвестиционната програма, която в София е огромна, между 500 и 600 милиона, да бъде заделена за съответния район. И кметът, заедно с местните граждански и неправителствени организации, с етажните собствености да реши кое е най-важно да бъде направено за съответната година за съответния район".


Милка Христова е категорична, че е необходима децентрализация, тъй като в момента на практика администрацията в Столична община решава кой кмет да бъде успешен, като му задели повече средства за инвестиционни разходи, и кой да бъде неглижиран.


"Не сме доволни и от начина, по който се планират и разпределят парите на софиянци, каза още тя. - Няма правилно разпределяне между отделните части на София. Това доведе и до метафората, която от години ние използваме - София на две скорости. Имаме един непрекъснато ремонтиран център и крайни райони, които са неглижирани. София трябва да се развива комплексно и хармонично. Всички, които живеем тук, сме данъкоплатци и имаме право на еднакво качество на живот".


Милка Христова добави, че БСП има коренни различия по отношение на визията за развитието на София в сравнение с управляващите досега. "СОС е основният орган на местното самоуправление, от който в най-голяма степен зависи развитието на града, коментира тя. - С огромно огорчение и голяма доза неудовлетворение обаче ще кажа, че СОС не изпълняваше досега конституционните си права. Аз съм общински съветник вече два мандата и констатирам, че основната цел на СОС, която е да формира политиките и стратегията за развитие на града, за съжаление не се реализира. Общинският съвет беше превърнат в придатък на администрацията или казано по-друг начин - във валидатор на решенията на кмета на София и на нейния екип".


Според Милка Христова, един от основните проблеми за София е фактът, че кметът Фандъкова управляваше с много удобно мнозинство в СОС, което одобряваше всяко решение, независимо дали е добре обмислено или не. "Това направи управлението на града лениво и не достатъчно взискателно към решенията, които взимаше, коментира досегашният заместник-председател на СОС. - Когато имаш пъстър общински съвет, в който са представени възможно най-голяма част от гражданите на София, ще бъдеш принуден да осмисляш и да предлагаш отлично обмислени решения, за да убедиш различните съветници в правотата си. Защото истината се ражда в спора. Не е нормално, не е добре за града ни на сесиите на Столичния общински съвет да няма дебати, а всички решения да бъдат взимани кротко и под команда. Затова нека да не се страхуваме от факта, че зад Мая Манолова в СОС ще застанем различни партии, а няма да е само една политическа сила".


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.