Миналия месец Гришин е бил приет в болница след проблем с мозъчното кръвообращение, а в понеделник е починал, съобщи в сряда руската информационна агенция Baza.

Свързани новини

09.03.2023 11:20

Милиардерът измамник, който "открадна Русия", умря на 56-годишна възраст

Видян 2494 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Известният руски банкер и измамник Сергей Гришин е починал в САЩ на 56-годишна възраст. През 2018 г. Гришин призна, че е ръководил схема за измама на руски банки за десетки милиарди долари.

Миналия месец Гришин е бил приет в болница след проблем с мозъчното кръвообращение, а в понеделник е починал, съобщи в сряда руската информационна агенция Baza.


56-годишният магнат е добре известен на Запад с това, че през 2020 г. продаде имението си в Санта Барбара, Калифорния, за 15 млн. долара на британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл.

В родната си страна обаче Гришин е известен като един от най-известните измамници в най-новата история. През 1994 г. , когато руската икономика се разклаща от шоковата приватизационна политика на Борис Елцин, Гришин и негов бизнес партньор купуват банка "Лубянка" и я преименуват на "Росевробанк". След това Гришин се впуска в схема, при която подправя бележки, с които уведомява Руската централна банка за фиктивен паричен депозит в своята банка, а след това изпира парите в чужди държави, преди загубата да бъде забелязана.


През 90-те години на миналия век на практика доведох руската банкова система до колапс", казва Гришин във видеопослание до американските власти през 2018 г. "Това беше най-голямата измама в историята, защото никой не знаеше колко точно пари са били откраднати. Намерих подходящите хора в Централната банка на Руската федерация и в естонските банки. От името на естонските банки направих дубликат на бележката, сякаш оригиналът е бил изгубен. Сумата в бележката беше каквато исках. Тя беше напълно фалшива и не беше подкрепена с нищо. "


Според руския новинарски сайт Life измамата на Гришин и други подобни е довела до загуба на около четири трилиона рубли (52,3 милиарда долара през 2023 г. ).


В друго видеопослание от 2018 г. Гришин казва, че е използвал фалшиви чекове, за да "ограби руската банкова система за втори път" Тази схема включваше подписване на чек за определена сума от банка с "магическа писалка", която по-късно можеше да бъде изтрита и редактирана, преди чекът да бъде осребрен или депозиран в друга банка. По данни на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията между 2011 и 2014 г. Rosevrobank е участвала и в операция по изпиране на пари на стойност 20 млрд. долара.


Гришин се премества в САЩ през 2008 г. Той обаче не е гражданин на САЩ и записва съобщенията в опит да убеди тогавашния президент Доналд Тръмп да му даде гражданство. В един от записите той предупреждава за неясна "заплаха" за САЩ и призовава Тръмп лично да даде на него и съпругата му американско гражданство, като заявява, че САЩ "са моята истинска родина, но поради глупава грешка съм роден в Русия"



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 всичко е менте 09.03.2023 13:57

    Естонците да не се правят на заклети евроатлантици и моралисти, след като с тяхна помощ са извършвани банкови измами и пране на пари

  • 001 Отче Ваш 09.03.2023 11:34

    Господ НЕ ЗАБРАВЯ ДА НАКАЖЕ КОГОТО ТРЯБВА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби