Свързани новини

26.07.2009 11:51

Метрото килна Военния клуб

Видян 2109 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централният военен клуб (ЦВК) в столицата се е наклонил опасно с 4 см към бул. “Цар. Освободител”, пише в днешния си брой в. "Труд", цитиран от БГНЕС.


100-годишната сграда, обявена за паметник на културата, силно се е напукала. На места цепнатините в стените са колкото дебелината на човешки пръст. Повредени са вътрешни помещения, има изпаднали орнаменти.Причината са изкопните работи за метрото, чието трасе минава на 20 м дълбочина почти до култовата сграда, градена по проект на прочутия чешки архитект Антонин Колар.
“Заради пропадането на почвите от подземните работи за метрото сградата се е усукала”, казаха служители от клуба.
Те твърдят, че почвата под сградата е нестабилна. На 5 м дълбочина излизат кал и вода. Чак на 12 м земята става твърда. Подземният тунел на метрото минава почти под култовата сграда на 20 м дълбочина. В края на м. г. приключи първият етап от спасяването на клуба. Тогава на 12 м под неоренесансовата постройка бе извършено т. нар. фундиране - наливане на 600 т. цимент за заздравяване на земната основа.
Според директора на “Метрополитен” Стоян Братоев и трафикът е виновен. “Разрушенията по сградата на Военния клуб са започнали да се появяват още преди 30 г. Това е доказано с проучвания на двама експерти. Вярно е и че работата по метрото също е оказала въздействие върху пукнатините, но не само тя е причината”, заяви вчера шефът на фирма “Метрополитен”.
Той допълни, че от японската фирма “Тайсей”, която изгражда отсечката от метрото между пл. “Света Неделя” и стадион “Васил Левски”, вече са започнали да подсилват основите на сградата.“След действията по заздравяване на Военния клуб той ще бъде 5 пъти по-стабилен. Затова и собстениците нямат право да искат финансово обезщетение”, каза още Братоев. Началникът на “Метрополитен” добави, че технологията на копаене нанася съвсем леки поражения на сградите, докато интензивното движение на автомобилите по бул. “Цар Освободител” също е виновно за пукнатините.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог