12.10.2008 15:11

Мерки в Ирак срещу насилието над християни

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 900 полицаи са изпратени в Мосул, на 370 км северно от Багдад, за да охраняват християнските квартали и църкви ден след като хиляди християни, страхуващи се от насилието, избягха от домовете си.


Две бригади са разположени в христянските квартали на града, а църквите са под строга охрана, заяви за АФП говорителят на иракското вътрешно министерство Абдел Карим Халаф. Всяка бригада е от 440 полицаи. Изпратени са и два екипа - един за борба с криминалните престъпления и друг за разследване на инцидентите, уточни той. Хиляда иракски християнски семейства от Мосул напуснаха домовете си в петък и събота, за да се спасят от проявите на насилие срещу тяхната общност, най-сериозните за последните пет години. Според Дураид Кашмула, управителя напровинция Ниневия, където е Мосул, антихристиянска пропагандна кампания и нападения срещу християнската общност са причината за бягството на християнските семейства. Мосул е един от бастионите на "Ал Кайда" и е сред най-опасните градове в Ирак. От 28 септември досега най-малко 11 християни са убити в Мосул заради религията им, смята губернаторът. Три християнски къщи бяха разрушени с експлозиви в Сука, северен квартал на Мосул. Неизвестни лица кръстосват с коли християнските квартали и заплашват жителите им с репресии. Християнските семейства - близо 5000 души - са намерили убежище в християнски села на север и на изток от Мосул. Подстъпите към тези селища се охраняват от въоръжени местни жители, свидетелства журналист от АФП. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни