Свързани новини

13.03.2020 09:25

МенТа спира достъпа до информация

Видян 3390 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Група народни представители от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, предлагат промени в Закона за достъп до обществена информация, които според уважаваната неправителствена организация "Програма достъп до информация", могат да се превърнат в сериозно препятствие пред гражданите, организациите и медиите да търсят информация от държавните институции, съобщава Капитал.

Пред "Капитал" Менда Стоянова коментира, че опасенията са неоснователни и промените целят осъвременяване на процедурата, по която се калкулират разходите, без това да застрашава правото на достъп.

Странното е, че промените са в преходните и заключителните разпоредби на проекта за допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен миналата седмица.

"Програма достъп до информация", която повече от 20 години следи как държавата гарантира конституционно гарантираното право на всеки да търси и събира информация, определи този подход като непрозрачен и през "задната врата"

Предложението на депутатите от ГЕРБ е да отпадне правомощието на министъра на финансите по чл.20, ал.2 от ЗДОИ да определя нормативите - максималната граница на средствата, които заявителите следва да заплащат и които не могат да превишават материалните разходи по предоставянето.

От ПДИ предупреждават, че промените крият редица рискове:

    Всяка институция сама ще определя "субективно каквито суми си прецени, че съответстват на "материалните разходи по предоставянето на обществена информация" и ще натоварят заявителите да ги плащат." От ПДИ дават пример, че и в момента "много институции например не са наясно, че заповедта на МФ не калкулира възнаграждението на служителя, работещ по копирането."
    Ще се получи разнопосочна практика в стотиците задължени да предоставят информация държавни институции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 гнила ябълка 14.03.2020 11:50

    Тази провинциална лелка години наред е работила за престъпника цар Киро, а сега се упражнява с държавния бюджет и прокарва лобистки закони в интерес на мастити бизнесмени и в ущърб на работещите бедни. Безскрупулна и цинична женица.....

  • 001 Anonimen 13.03.2020 21:42

    Интересно защо след като влезнат в управленския апарат всички забогатяват?! Как съпругът на МенТа стана мастит строител в Пловдив точно по времето на висшата позиция на жена си?! Колкото по-тайно толкова повече корупция и кражби. Няма по-престъпни и прости депутати до сега

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей