Свързани новини

05.03.2019 10:24

Медведев: Натрупаха се взаимни обиди

Видян 1705 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  "Натрупаха се взаимни обиди. Търговията стагнира", заяви руският премиер Дмитрий Медведев в началото на срещата си с президента Румен Радев. С нашите усилия можем да променим всичко, но най-важното е правителствата да работят, както трябва, да бъдем в постоянен диалог, продължи той. Руският министър-председател, който е на двудневно посещение в страната ни, покани президента Радев на Петербургския икономически форум. По думите му това е възможност президентът ни да посети Русия и да обсъди с колегите си различни въпроси, което ще помогне за взаимното разбиране между двете страни. Медведев припомни, че е имало момент, в който икономическите връзки между Българи и Русия са били срутени.

"Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между Европейския съюз и Русия, от което всички ние имаме интерес," отвърна президентът Радев. Според него в енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията ни при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките. "Особено важно за нас - изгодна цена. България предоставя добри условия за инвестиции и сме отворени в редица области. Вярвам, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки. Що се отнася до образование, наука, култура, имаме дълги традиции и огромни перспективи за развитие", каза държавният глава.


  Медведев покани Румен Радев на Международния икономически форум в Санкт Петербург. По думите му това е възможност президентът ни да посети Русия и да обсъди с колегите си различни въпроси, което ще помогне за взаимното разбиране между двете страни.

Преди това Медведев и премиерът Бойко Борисов обсъдиха темите за газовия хъб "Балкан" и АЕЦ "Белене". Пред медиите Медведев изтъкна, че българо-руските отношения бележат развитие след влошаването им в последните години заради международните санкциите спрямо Москва. Борисов обяви, че е поставил въпроса за продължаване на преноса на руски газ през България към Европа и че това трябва да стане през проекта за газов хъб "Балкан". "България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага, отсече Борисов. Медведев обаче заяви, че транзитът на газ през България към Европа ще бъде възможен, "когато ни бъдат дадени европейски гаранции, не от страна на България, а от ЕК", припомняйки за проваления проект "Южен поток".

"България не иска нови количества газ през хъб "Балкан". В момента транзитът от Украйна през България за Турция е 16,7 млрд. куб.м. Като заработи "Турски поток", това количество ще спре и българските тръби ще се опразнят. Онези, които критикуват, трябва да отговорят на въпроса какво ще правим с инфраструктурата за 6 млрд. в газови компресори и резерви? Капацитетът на "Южен поток" беше за 60 млрд. куб., а за отклонение от "Турски поток" става въпрос за 15 млрд. Да ми говорят за зависимости, не е справедливо", жалва се Борисов. На забележката на Медведев за проваления "Южен поток" пък се оправда с "лоялността на България към ЕС". "Аз съм сигурен, че когато направим газопровода, газ ще има все повече и повече. Затова ще проведем публичен търг, максимално прозрачен, за да няма упреци нито към нас, нито към когото и да било", обеща Борисов. После заговори и за публичните обществени поръчки за изграждането на АЕЦ "Белене". "Благодарим на "Росатом", че удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" с още 15 години, но те ще се изтърколят и следващото поколение няма да има тази базова мощност, а ще се налага да внасяме ток. В същото време имаме два български реактора за 1,2 млн. долара с лихвите, "опаковани в найлони" на брега на Дунав", оплака се Борисов. "Хипотезата за руска централа сега не съществува. Който и да спечели търговете, технолозите на "Росатом" се ангажираха да съдействат, за да се построи централата", обясни премиерът.

Накрая Борисов заяви, че България ще продължи да поддържа руските изтребители МиГ-29, докато дойдат новите, "но няма да се плашите нали?", обърна се той с усмивка към руския гост, потупвайки го по ръката. Медведев пък отбеляза многозначително: "Изтребители ще дойдат винаги, важното е да дойде газ и да работят електроцентралите."




Руските медии акцентираха на енергийните проекти

Потенциалните преговори за енергийни проекти бяха основен акцент в отразяването на визитата на Дмитрий Медведев от руските държавни медии.

"Русия не желае повторение на историята с "Южен поток", вади начело агенция "Новости" като цитира зам.-ръководителя на правителствената администрация Сергей Приходко. "Гаранции безусловно са нужни. При окончателно утвърждаване на маршрута доставки на руски газ ще има, естествено с отчитане на позицията на ЕК", добавя Приходко. Агенцията пуска и отделен материал с коментар на Приходко за АЕЦ "Белене". Той уверява, че "Росатом" е готова да вземе участие в търга за изграждането на ядрената централа и дори да обезпечи кратки срокове за завършването на станцията.

ТАСС цитира интервю на руския премиер Медведев за българския вестник "Труд", в който акцентът е поставен върху "Турски поток". Според руския премиер проектът не бива да повтаря печалната съдба на "Южен поток". По думите на Медведев върху варианта с продължението на проекта пред България, Сърбия и Унгария в момента се работи, а той зависи от това "дали София ще получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ за новия газопровод".

Руските медии накратко припомнят, че и АЕЦ "Белене", и "Южен поток" всъщност са проекти, започнати от Русия и руски държавни фирми, но замразени впоследствие.

Решението за продължаване на "Турски поток" през българска територия зависи от това дали София ще може да получи твърди гаранции от Европейския съюз, пише и в. "Российская газета". Изданието цитира Медведев, че "Москва вижда усилията на София".


Облекчават отпускането на пенсии в двете страни

Ще бъде облекчена процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното, става ясно от Протокола за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между България и Русия, подписан вчера в София от социалните министри на двете страни. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат сключен международен договор.

Двете страни ще обменят информация за упражняваната трудова дейност от хората, получаващи пенсия, и ежегодно ще предоставят списъци на лицата, които получават пенсии по Договора за социална сигурност. Детайлно се регламентира и начинът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане в сила на документа. Изрично се предвижда да се запази размерът на пенсията, отпусната преди влизане в сила на Договора, ако той е по-благоприятен.

Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 хил. български граждани, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.


Източник: Дума



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.