Свързани новини

25.09.2019 09:39

Мечтата на Макрон за обща европейска армия напредва тихо

Видян 1715 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тъй като Норвегия и Швеция неотдавна се присъединиха към ръководената от Франция европейска инициатива за интервенция (EI2) и министрите на отбраната на военната коалиция приеха искането за участие на Италия, европейската мечта на Еманюел Макрон за обща армия напредва тихо, но стабилно, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV в материал, представен без редакторска намеса.
EI2 беше предложен за първи път от френския държавен глава в речта му в Сорбоната през септември 2017 г., където той призова за насърчаване на стратегическата автономия на Европа в сигурността и отбраната и създаването на „истинска европейска армия“.
Водената от Франция инициатива беше официално сформирана през юни 2018 г., когато министрите на отбраната от Белгия, Дания, Германия, Естония, Франция, Холандия, Португалия, Испания и Обединеното кралство подписаха писмо за намерение в Париж, установяващо сътрудничеството извън съществуващите структури като НАТО или военен орган на ЕС.
Финландия се присъедини към военната коалиция през ноември 2018 г., когато инициативата официално започна да действа.
На втората среща на коалицията, проведена в Холандия в петък (20 септември), десетте министри на отбраната приветстваха Норвегия и Швеция.
Министрите подписаха документ, съдържащ условията за участие, методите на работа и обхвата на инициативата и се съгласиха представители на високо равнище на военния персонал на всички участници в EI2 да се срещат два пъти годишно.
Според учредителния документ идеята е да се развие способността за бързо разгръщане на съвместни военни операции, цивилни евакуации или помощ при бедствия с крайна цел да се създаде „споделена стратегическа култура“, която да даде възможност на участващите държави-членки да действат заедно за мисии като част от НАТО, ЕС, ООН или други специални коалиции.
По време на срещата участниците също се споразумяха да не дублират съществуващи структури като ЕС, НАТО, ООН или ОССЕ, като заявиха, че „EI2 само се допълва и е гъвкав, необвързващ форум, в който всички участници са равни“.
„EI2 вече ни позволи да се намесим заедно на Бахамските острови, за да помогнем на жертвите на урагана Дориан и нашите щабове вече са в близки отношения“, каза френският министър на отбраната Флоранс Парли след събирането.
„Тази нова обща стратегическа култура трябва да ни позволи да продължим по-напред в координацията, да можем да извършваме операции по евакуация на граждани или дори операции с висока интензивност“, добави Парли.
В допълнение, Италия заяви в четвъртък (19 септември), че би желала да се присъедини към коалицията на европейските военни, готови да реагират на кризи близо до границите на континента.
Декларацията на Рим дойде след разговори между Макрон и италианския премиер Джузепе Конте на 18 септември, насочени към обръщане на страницата следпредишното анти-европейско популистко правителство на Италия и възраждане на връзките между Париж и Рим.
„Италия официално съобщи готовността си да се присъедини към Европейската инициатива за интервенция EI2, предоставяйки своя специфичен национален опит в сектора за сигурност в средиземноморския регион“, се казва в съобщение на кабинета на премиера.
Докато инициативата нараства в сила, в EI2 се планира да оперира „лек“ постоянен секретариат, основан на мрежа от офицери за военни връзки, с френското министерство на отбраната, което ефективно оставя Париж да определя темпото на проекта.
При Макрон Франция полага усилия да продължи европейската отбранителна интеграция и ще има най-развитата армия на ЕС27 след напускането на Великобритания от блока.
Пърли каза, че миналата година EI2 „очевидно е инициатива, която позволява на някои държави извън ЕС да се присъединят“, отбелязвайки, че Обединеното кралство „иска да поддържа сътрудничество с Европа извън двустранните връзки“ след Брекзит.
Според френското предложение, някои от военните проекти на ЕС, разработени в рамките на постоянното структурирано сътрудничество (PESCO) на блока, могат да бъдат интегрирани в EI2 в бъдеще.


Източник: Фокус


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от