Писмото на SpaceX съдържа искане към министерството на отбраната на САЩ да плати доставката на допълнителни терминали Starlink за Киев, както и да финансира работата на системата в интерес на украинските власти и военните. Общо става дума за отпускане на $124 млн. чрез Пентагона до края на тази година,

Свързани новини

14.10.2022 11:22

Мъск отказва повече да финансира интернет сателитите в Украйна

Видян 1162 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компанията SpaceX, собственост на американския милиардер Илон Мъск, е уведомила министерството на отбраната на САЩ, че вече не е в състояние да плаща за работата на сателитната комуникационна система Starlink в Украйна. Това съобщи телевизия CNN, позовавайки се на документи, с които разполага.

„За неопределен период от време не сме в състояние да продължим да предоставяме на Украйна терминали Starlink или да плащаме за експлоатацията на съществуващи терминали“, цитира CNN текста на писмо, което директорът по държавните поръчки на SpaceX е изпратил през септември до Пентагона.

Сред документите, изпратени до Пентагона, е и неизвестно досега директно искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валери Залужни, за още почти 8000 терминала Starlink.

Писмото на SpaceX съдържа искане към министерството на отбраната на САЩ да плати доставката на допълнителни терминали Starlink за Киев, както и да финансира работата на системата в интерес на украинските власти и военните. Общо става дума за отпускане на $124 млн. чрез Пентагона до края на тази година, твърди CNN.

Досега приблизително 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск туитна в петък, че „операцията е струвала на SpaceX $80 млн. и ще надхвърли $100 млн. до края на годината“.

Според цитираните данни обаче, около 85% от тези 20 000 интернет терминала, предоставени на Украйна, са платени от трети страни, включително от властите на САЩ, Великобритания и Полша. Те са поели и приблизително 30% от разходите, свързани с работата на услугата на територията на Украйна, посочва CNN.

По-рано британският вестник Financial Times, позовавайки се на украински официални лица, съобщи, че системата Starlink, която се използва от украинската армия, е започнала да работи неизправно в руската военна зона. Според вестника катастрофални комуникационни загуби са регистрирани в Донбаска, Херсонска, Запорожка и Харковска области. Изданието подчертава, че повреди в системата са предизвикали объркване в редиците на въоръжените сили на Украйна. Украински експерти, интервюирани от Financial Times, изразяват мнение, че причината за комуникационните проблеми в тези региони може да е умишленото решение на SpaceX да ограничи достъпа до системата на територии, контролирана от Русия.

"Заплахата на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни