Свързани новини

27.09.2021 15:00

Мъртъвци „разнасят” е-поръчки за 96 млн.лв., НАП намира живите, които не плащат данъци от реалните сделки

Видян 2603 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАП вече търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми, съобщи приходната агенция.
Данъкът върху въпросните установени укрити 96 млн. лв. е между 10 и 15 млн. лв., в зависимост от облагането по конкретната сделка, което варира – това са парите за от 100 до 150 нови линейки, каквито толкова липсват в пандемията.

Засега данъчните са се фокусирали върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството, предаде Сега.

Данъчните разказват, че са се натъкнали на любопитни практики. Например едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката, е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс.
Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и „реализират” значителни продажби. Разбира се, зад мъртвите души стоят живи хора, които се облагодетелстват с милиони лева за сметка на данъкоплатците веднъж като клиенти, и втори път, като изрядно издължаващи се към хазната, за разлика от хитреците.

С данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог, обяснява НАП.
Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и се начислява данък, който трябва да се декларира.
Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.


 Радостина Тонева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще