Свързани новини

15.11.2012 14:33

Марковска се взе за ВИП Брадър

Видян 1827 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата на новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска, като по този начин спря встъпването й в длъжност.


Той заяви, че не може да допусне да се опетни репутацията на Конституционния съд.


Държавният глава успя да спре церемонията, защото по Закона за КС това не може да стане в отсъствието на президента и съдиите не могат да встъпят в длъжност.


Плевнелиев изчака клетвата на другите трима - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Преди да дойде редът на Марковска, президентът взе думата и заяви, че няма да присъства заради съмненията около нея. Той напомни, че звездата на Темида не е спазила собственото си обещание да не встъпва в длъжност, докато не изчисти името си.


Малко след това обяви, че е получил писмо от прокуратурата, което потвърждава тези съмнения.


По неофициална информация писмото е за досъдебно произвдоство, образувано през 2010 г. от Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител за корупция и търговия с влияние в съдебната система. В хода на разследването изплуват имената на Венета Марковска и мъжа, с когото тя отрече, че живее на семейни начала - бизнесмена Георги Георгиев. Точно това е най-вероятно и анонимният сигнал, който постъшпи в парламента от името на Георги Тонев Колев.


„Оттук нататък най-вероятно ще се пристъпи към нов избор. Парламентът трябва да реши какво ще прави“, заяви Енита Еникова, главен секретар на КС.


Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в доноса.


В последствие Марковска реши да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея.


Премиерът Бойко Борисов вече няколко пъти помоли новоизбрания конституционен съдия да се оттегли, тъй като по случая се е създаде огромен шум. В продължение на повече от 2 седмици около Марковска се разиграха сцени като от ВИП Брадър. Няколко пъти ВИП персоната бе помолена не само от премиера да напусне, после самата тя бе решила да напусне, а накрая се разубеди и Плевнелиев трябваше да вземе нещата в свои ръце.


В същото време министър-председателят Бойко Борисов подкрепи Плевнелиев за решението. „Изключително мъдър и добър ход на президента, след като помолих три пъти г-жа Марковска да се откаже. По пътя ни към Европа съдът трябва да спазва ангажиментите за прозрачност. След като й беше казано от Брюксел, а аз три пъти я помолих, сега Плевнелиев направи добър ход. Помолил съм юристите, ако е възможно, парламентът да преразгледа своето решение“, лаконичен бе Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион