Миналата седмица той подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие за кабинета му

Свързани новини

21.07.2022 12:03

Марио Драги си отива

Видян 686 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги, съобщава канцеларията на президента. Правителството му остава да изпълнява "текущите си задължения".

Малко по-рано Драги заяви, че се отправя към офиса на държавния глава, за да потвърди желанието си да се оттегли от поста.

"В светлината на вчерашното гласуване в Сената, отивам при италианския президент, за да го информирам за намеренията си", заяви правителственият ръководител, обръщайки се към Камарата на депутатите. Днешната сесия започна с дълги аплодисменти за Драги.

Миналата седмица той подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие за кабинета му. Но тъй като една от водещите партии - Движение "Пет звезди", не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това. президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение "Пет звезди", както и дясноцентристките "Напред Италия" и "Лига", не гласуваха, предаде Нова тв.

Според повечето медии на Ботуша Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай вотът ще се проведе през есента за пръв път от повече от сто години насам. Посочва се, че възможната дата е 2 октомври.


 Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но