Свързани новини

21.04.2021 13:08

Манолова внесе промени за ограничаване вноса на боклук

Видян 1004 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на боклук.


С промените се намаляват сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.


През последните 7 години вносът на отпадъци в България с цел съхранение и третиране се е увеличил 15 пъти. Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци, включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва Манолова в мотивите към законопроекта.


Площадки за съхранение в Плевен, Батак, Стара Загора, Бургас, Варна са разположени в близост до жилища или питейни водоизточници и не отговарят на основни правила за безопасното съхранение на боклука, допълва тя.


Текстовете предвиждат режимът на мълчаливо съгласие за разрешение или регистрация на дейности с отпадъци да се замени с режим на мълчаливия отказ.


Манолова ограничава вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които са образувани в България и предназначени за изгаряне.


С промените в Закона за управление на отпадъците се поставят изисквания към централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения от горенето ще бъдат унищожени.


Законопроектът въвежда съгласуване с кмета при заявление за разрешително или регистрация на дейност с отпадъци.


Въвежда се и санкция между 5000 и 20 000 лв. за нарушения на собственици на имоти, на чиито терени се съхраняват отпадъци и в срок от два месеца от влизането в сила на закона не са ги отстранили.


Припомняме, че още през февруари 2020 г. Мая Манолова и представители на Инициативни комитети за чиста околна среда в страната обсъдиха промените в Закона за управлението на отпадъците, а вчера Манолова го внесе в 45-то Народно събрание.


***



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.04.2021 13:36

    тази ОВЦА трябва да бъде разкарана от политическия живот на България час по-скоро. рядко мръсно и нечистиплътно същество. Бие по нечистоплътност даже тулипа.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец