Свързани новини

31.01.2013 14:26

Мамят ни онлайн с LCD за цифрова телевизия

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

LCD телевизори за 400 лева зарибяват наивници в интернет. Привлекателната оферта обаче има много капани, предупреждава Дартснюз.


В описанието на телевизора, който се предлага в електронния магазин www.emag.bg,  пише, че има тунер за свободно приемане на цифрова телевизия без допълнителни специални антени. Точно заради тази опция много нашенци се хващат на въдицата и купуват евтиния, но удобен уред. Оказва се обаче, че той изобщо няма дигитален тунер DVB-T и с него не може да се приема цифрова телевизия. Ужилен купувач е подал сигнал към Комисия за защита на потребителите, откъдето са категорични, че този подход представлява заблуждаваща нелоялна търговска практика.



Телевизорът е предлаган и със значително намаление (от 539.99 лв. на 399.99 лв.), което прави офертата по-привлекателна. На търговеца е забранено да прилага в бъдеще нелоялната търговска практика. Той ще понесе и санкция в размер до 10 000 лв.



От комисията предупреждават още, че имат сигнали от Испания, Германия и Литва за съмнителни хранителни добавки за отслабване, некачествен фотоапарат, както и уж безплатно бельо от Литва, което обаче в крайна сметка се оказва на доста солена цена.


Lipo-13 се предлага чрез сайта www.lipo-13.es и е продукт за отслабване. Представя се като изключително ефективен - потиска апетита, изгаря калории и мазнини, намалява натрупването на мазнини и стимулира метаболизма. Испанският контролен орган, обаче, счита, че продуктът следва да се квалифицира като медицински, но е установено, че той не е регистриран в Испания като такъв. В сигнала е посочено, че търговецът е “Ecopharma BVBA”, а адресът му е в Белгия.



Другият „продукт за отслабване” се нарича Alcachofa de Laon. Той се предлага на сайта www.teletiendatv.com като хранителна добавка, която според информацията от търговеца „може да допринесе за стимулиране изгарянето на мазнини”, „поддържа баланса на тялото”, „предотвратява задържането на течности и детоксифицира организма”. Търговецът, който го предлага, е Triway Internet Service GmbH с адрес на регистрация в Германия.


В доклад на Испанската агенция за оценка на здравните технологии се посочва, че няма научни доказателства, както за постигане на обещаните резултати, така и за безопасността на тези продукти.



Сигналът от Германия касае сайта www.digitalwonderworld.de , който предлага два модела фотоапарати на водеща марка. Търговецът публикува оферти и дава възможност на потребителите да заплатят за всеки от двата модела, но единият от тях все още не е пуснат на пазара, а другият – не може да бъде доставен. Така на практика потребителите заплащат стока, която няма да получат и за която не могат да си върнат парите.


При прегледа на сайта са установени нарушения на изискванията на законодателството при продажби от разстояние. Липсва задължителната информация, че срокът за право на отказ от покупката започва да тече от момента на доставката. Потребителят може да върне закупена по Интернет стока до седем работни дни без да дължи каквото и да било обяснение, а търговецът от своя страна може да изиска от него да заплати единствено пощенските разходи за връщането на пратката. Търговецът обаче ограничава правото на отказ от покупката като поставя условието потребителят да върне и картонената опаковка на продукта неповредена.



За некоректна схема на фирмата “Provea” S.A. с обаждане по телефона и оферта за закупуване на бельо сигнализира Литва. Агент на търговеца звъни на потребители и им предлага безплатно бельо, но не пояснява, че подарява само един продукт, но освен него ще изпрати и други, които трябва да бъдат заплатени, както и доставката. По такъв начин търговецът не предоставя на потребителя съществена информация, което може да повлияе на неговото решение за сключване на сделката. Според предоставената информация търговецът е “Prudentia Information AB” и е с адрес в Швеция, допълва Дартснюз.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец