Лидерите на Франция и Испания обединиха усилията си в Барселона, за да призоват за "проактивен" отговор на многомилиардния пакет от зелени субсидии на Вашингтон, след като подписаха договор за приятелство и сътрудничество

Свързани новини

20.01.2023 17:37

Макрон и Санчес демонстрират единен фронт за европейски отговор на субсидиите от САЩ

Видян 905 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Лидерите на Франция и Испания обединиха усилията си в Барселона, за да призоват за "проактивен" отговор на многомилиардния пакет от зелени субсидии на Вашингтон, след като подписаха договор за приятелство и сътрудничество, съобщава Политико.

По време на пресконференция френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция и Испания имат "еднакви гледни точки" по отношение на това как ЕС трябва да реагира на субсидиите по така наречения Закон за намаляване на инфлацията на САЩ, за който мнозина в Европа се опасяват, че ще създаде нелоялна конкуренция за предприятията на техния континент.

"И двамата сме наясно, че трябва да реагираме много проактивно. . Нуждаем се от истинска стратегия "Произведено в Европа" и от инструменти, които са много лесни за използване от нашите компании", каза Макрон.


Франция настоява столиците на ЕС да разхлабят правилата за държавните субсидии и да създадат суверенен фонд на ЕС за насърчаване на зелените индустрии на континента на фона на опасенията, че американските стимули ще изтеглят инвестиции от Европа.

По време на пресконференцията испанският министър-председател Педро Санчес повтори думите на Макрон, че Европа е "изправена пред критичен момент" заради войната в Украйна и "търговските решения, взети от нашите съюзници"

В съвместното изявление, публикувано заедно с договора, се казва, че Франция и Испания "защитават амбициозна стратегия, която трябва да се приложи бързо, за да се гарантира конкурентоспособността на нашата икономика".


"Франция и Испания подкрепят бързи, гъвкави и ефективни решения за ускоряване и опростяване на съществуващите инструменти и фондове, включително "следващото поколение" - схемата на ЕС за възстановяване на COVID - "за по-амбициозна европейска индустриална политика", се казва още в изявлението.


 Снимка: (AP Photo/Emilio Morenatti)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Деца висят от кран на изоставен строеж

Деца висят от кран на изоставен строеж

Деца висят от крана на замразен строеж в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се