Свързани новини

11.12.2012 17:43

Майки към ГЕРБ: Щастливи са само кокошките

Видян 903 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата дава 20 милиона лева от 1 януари само за щастливи кокошки и играчки на прасета, а за децата няма, съобщи Дартс нюз. С тези думи жените от Инициативния комитет на майките се обърнаха към представителите на ГЕРБ, дошли на срещата с тях в парламента вчера.


Двете страни спориха почти два часа за исканията за увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете и на детските месечни добавки, както и за осигуряване на достатъчно места в детските ясли и градини. Срещата обаче се състоя 5 дена след окончателното приемане на бюджета за 2013 г., което на практика отново замразява майчинските в размер на 240 лева през втората година на отглеждането. За поредна година пък детските остават 35 лева на месец.


"Това, което се случва с парите за децата и майките в бюджета за 2013 година, е прецедент и управляващите поставят родителите в България в патова ситуация", скочиха срещу ГЕРБ майките. Срещата продължи с ожесточени спорове. От управляващата партия обещаха да обсъдят исканията за вдигането на парите за майките в парламентарната група и с представители на изпълнителната власт. "Държим да говорите и с президента, защото той е бащата на нацията, а ние сме майките", пошегуваха се младите жени.


Те изчислиха, че с 30-те милиона за детски градини, отделени в бюджета на София за другата година, могат да се построят най-много 10 детски заведения, които в никакъв случай няма да покрият недостига от 15 000 места. На свой ред пък от ГЕРБ коментира за кой ли път, че минималната работна заплата не е обвързана с парите за майчинството, а от нейното увеличениe щели да дойдат по-голямага сума пари за пенсионерите от 1 април догодина.


"Не само за вас няма повече средства, но и за други социални групи в България", коментира по време на срещата зам.-председателят на депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев. И допълни, че в Европа се опитват да направят в момента платеното майчинство 5 месеца, докато в България то е 2 години. "Навсякъде в страните от Евросъюза се насърчава гледането на децата в домашни условия", контрираха обаче майките. И припомниха официалната статистика, според която над 40% от населението е застаряващо, а младежката безработица е 30 на сто.


Според техни изчисления пък през 2030 г. няма да има пенсии за пенсионерите, защото тези, които сега се раждат, би трябвало да работят тогава, за да има средства за възрастните хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни