През 2015 г. в София се ражда момченце с тежки малформации и Синдром на Даун. Всички изследвания до този момент са изключвали диагнозата. Пред съда майката заявява, че е направила всичко, за да се увери предварително в здравето на детето си.

Свързани новини

01.12.2022 16:28

Майка на дете със Синдром на Даун осъди столична болница

Видян 519 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Дело без аналог у нас. Майка на дете със Синдром на Даун осъди болница Майчин дом заради лекарска грешка. Жената твърди, че не е предупредена за рисковете да роди бебе с увреждания и така не е имала правото на избор да прекъсне бременността си навреме, съобщaва Нова тв.
Преди дни съдебната сага, започнала през 2015 г. и приключила през 2022 г., беше определена за


"Делото на годината" у нас на Националните награди за правосъдие. Преди да се стигне до Върховния касационен съд, майката губи на две инстанции, които приемат, че тя, а не лекарите е трябвало да се усъмни в резултатите от сбъркани в болницата генетични изследвания, които 99,9% са показвали, че детето няма да има синдроми. Върховният касационен съд обаче оборва тези решения и се произнася в полза на майката, а именно, че има редица нарушения при диагностиката на плода и така бременната жена е била лишена от правото да направи аборт по медицински причини.


През 2015 г. в София се ражда момченце с тежки малформации и Синдром на Даун. Всички изследвания до онзи момент са изключвали диагнозата. Пред съда майката заявява, че е направила всичко, за да се увери предварително в здравето на детето си.

Започва дело за изясняване чия е грешката и има ли право майката да претендира, че е родила, без да е била наясно с последиците. „Тя получи обвинение, че е била безотговорна, безхаберна към начина, по който е проследявала бременността си, но всъщност събраните доказателства сочеха друго. Голяма част от лекарите се бяха предоверили на генетичните изследвания и никой не ги беше поставил под съмнение”, обясни адвокатът по делото Мария Петрова.


Така топката отива към лабораторията на Майчин дом, където са направени генетичните анализи. В хода на разследването става ясно, че в Майчин дом е пристигнала проба, която е взета погрешка не от детето, а от майката. Затова анализът е показал 99,9% липса на синдроми и аномалии.
В позиция от Майчин дом завиха, че няма грубо нарушение на добрата лабораторна практика от страна на лабораторията и че пробата е пристигнала при тях с подпис от майката, а взимането й би следвало да се извърша от сертифицирани специалисти, което да гарантира произхода й.


От ВКС обаче са категорични, че именно от Майчин дом са отговорни за това майката да не получи информацията, от която ще зависи продължаването на бременността. Според адвокат Петрова делото е знаково за липсата на стандарти за фетална морфология при бременни.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.12.2022 18:55

    Към 1986 г. само 12.8% от американските деца имаха хронични (и обикновено нелечими) заболявания. Техният брой се увеличи до 54% сред ваксинираното поколение (децата родени след 1986-а), като увеличението е пропорционално на допълненията във ваксинационния календар от CDC и Американската педиатрична академия.Пресният пример е Сашко, но никой не смее да гъкне за причините, ще му спрат лептата, даже и Мангъров, който не се занимава с проследяване на развитието на ваксинираните деца

  • 001 Anonimen 01.12.2022 18:49

    златната мания“ на фармацевтичните компании доведе до огромно увеличение на препоръчваните инжекции: от 12 дози през 1986 г. до 54 дози на 13 ваксини в наши дни. Така второстепенната фармацевтична стока се превърна в днешната демонична ваксинална индустрия за $50 милиарда/годишно.Така превръщат децата в аутисти, нашите одобрители на всевъзможни ваксини не се интересуват от последиците - мозъчни увреди, аутизъм, епилепсия и др. , а от комисионните от фарма фирмите, с които стават милионери, а официално в България благодарение на тях има 60000 деца аутисти, ма на кантарджиев не му пука и се хили от разни тв предавания, въвел е американската имунизационна задължителна практика за децата и още продължава да агитира за ковид боклуците, от които всеки ден умират хора

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак