11.10.2008 11:42

Магистрали „Марица” и "Струма" ще бъдат готови най-късно до 2016 г.

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-късно до 2016 година България ще построи две магистрали с пари по Оперативна програма „Транспорт” на Европейския съюз. Това са магистралите „Марица” (в участъка от Плодовитово до Харманли) и "Струма" (в участъка Перник – Кулата), съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той уточни, че АМ „Марица” е на оста на 4 коридор, който е важен за ЕС, и затова ще бъде строена с европари, за разлика от АМ „Тракия”, която ще се строи с държавни пари, тъй като попада в коридор номер 8, който не е приоритетен за Евросъюза и затова е трудно включването й към оперативните програми.


Министър Мутафчиев каза още, че АМ „Хемус” ще се построи с концесия и държавни средства. Той не скри факта, че България изостава в строителството на магистрали, но подчерта, че не така стоят нещата при първокласните и второкласните пътища, които отговарят на условията на европейската пътна мрежа.


Петър Мутафчиев уточни, че парите от ЕС за България по оперативна програма „Транспорт” са в размер на 2,3 млрд. евро, като 1 млрд. от тях са за жп транспорта. Министърът посочи, че пари от Европа за влаковете няма, а евросредствата са предназначени за инфраструктура.


На въпрос ако вземем парите по ОП "Транспорт" за жп инфраструктурата, ще спре ли движението на тирове през събота и неделя, както настояват в обща инициатива Дарик радио, бТВ и в. „24 часа”, министър Мутафчиев отговори, че жп транспорта ще отвори пътищата на България.


„Националната агенция за пътна инфраструктура разработва схема за паркинги, в които да спират тировете, но ще бъде трудно построяването на мотел, места за хранене за шофьорите, както и построяването на достатъчно големи паркинги, които да съберат всички тирове”, каза Петър Мутафчиев. По думите му е нужно ограничаване на движението в определени часове, каквато схема имат и от КАТ. „За да спре това натоварено движение, трябваше през последните 15 години да обърнем внимание на жп транспорта, защото, ако влагахме достатъчно пари в него, част от тировете щяха да са качени на влаковете и пътищата щяха да бъдат свободни", коментира още транспортният министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.