Свързани новини

16.04.2009 15:08

М. Спасов: "Държавата може да се вкара в задължения от слелката с Ирена Кръстева!"

Видян 1302 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Държавата може да се вкара в задължения от сделката с Ирена Кръстева. Тази сделка може да се осъществи чрез делба обаче!", заяви Минчо Спасов, депутат от НДСВ и председател на Парламентарната комисия по сигурност и вътрешен ред, предаде БГНЕС.


„Министерският съвет не е компетентен да се разпорежда с държавната собственост”, коментира още Спасов. В същността на предлагания акционерен договор е предвидено, че след осъществяването на целта дружеството ще бъде прекратено чрез ликвидация. В Търговския закон пише, че първо се удовлетворяват евентуалните кредитори и след това собствеността се разпределя между акционерите. Спасов уточни, че при положение, че над 50 % от собствеността са на частен инвеститор няма гаранция, че няма да се окаже в задължения държавата. „Държавните имоти трябва да се ползват в интерес на гражданите и обществото, а държавният интерес при тази сделка не е запазен”, заяви Спасов. Като юрист Спасов обясни, че публичният характер на една собственост се определя от нейната функционалност. Трите сгради които Министерство на финансите ще апортира в ИПК „Родина” в момента се ползват от данъчната администрация. По думите на Спасов, отпадането на публичността на функцията им означава, че данъчните трябва да се преместят или да се закрият. Той коментира, че тези сгради не са изгубили своя публичен характер и отчете, че вече няколко пъти се правят опити да се прокара тази сделка.


По думите на юриста Марин Божков, се създава нова „Мултигруп”, която държи като заложник държавата. „Гражданите да си потърсят държавата” препоръча Божков. Той каза още, че очаква прокуратурата да се самосезира. Правистът коментира, че по характера на предлаганото съдружие става ясно, че е напълно определено онова, което фирмите на Кръстева ще получат от сделката – няколко имота в идеалния център на София, които са с много висока стройност, имот, който самата не стопанисва добре. Той определи договора като „лъвски договор от римско време”. По думите му, прави впечатление че става въпрос за икономическа групировка, свързана с действащ зам.-министър на извънредните ситуации – именно синът на Кръстева. „За такива неща в цивилизования свят падат правителства” смята Божков и допълни, че „това е проблем, който не може да не се забележи от Европа”. Юристът сравни сделката с тази отпреди 15 години, когато по подобен начин се е направил опит да бъде придобит „Химко” Враца от фирми на Мултигруп – бизнес за около 100 млн. лева както сега. Той припомни, че НАП е разследвала Кръстева за купуването на вестниците. „Изведнъж тази фирма става хазяин на НАП – възможно ли е някой да разследва хазяина си”, запита Божков. Общинският съветник Владимир Каролев, в качеството си на икономист и оценител на недвижими имоти също се сключи в пресконференцията. Той съобщи, че заедно с Минчо Спасов са подали са жалба в качеството си на граждани. Според Каролев, в тази сделка има няколко проблема – тя не е на конкурентна основа и на пазарни цени. Освен това в документацията не се съдържат данни и анализи за нуждата от сделката, не стават ясни цените. Той също потвърди, че за НАП ще възникнат финансови задължения. Липсват още уставът на дружеството и акционерното споразумение между държавата и частния собственик. Няма срок на действие на дружеството и срок на изпълнение на задълженията му. Не е ясно дали ще стигне паричната вноска и не е ясно ако не стигне какво ще се случи.


Според Каролев, прави впечатление светкавичната обработка на преписката на Кръстева, подадена на 18 март. Още на 25 март излиза доклад на финансовия министър Пламен Орешарски, в което той одобрява предложението й. Освен това самата Кръстева в писмото си посочва собствеността да е 50/50 между нея и държавата. В доклада си обаче Орешарски я предлага за мажоритарен собственик.


Независим оценител на имота е Юлиян Павлов. По думите на Каролев, обаче не е ясно кой го е назначил, защо и как. Той каза и, че в оценката си той е дал сравними цени от неосъществени сделки на офертни цени. Каролев определи сделката като 1000 % конфликт на интереси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог