Представяйки надпреварата като битка за демокрация, след като съперникът му изказа необосновани твърдения, че избирателната система позволява измами, Лула обеща да обедини дълбоко разделената си страна и отпразнува това, което нарече свое "възкресение".

Свързани новини

31.10.2022 16:59

Лула пак президент, Дилма се завръща

Видян 4377 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник досегашният президент на Бразилия Жаир Болсонаро все още не е признал поражението си на президентските избори, което породи опасения, че крайно десният националист може да оспори победата на левия си съперник, бившия президент Луис Инасио Лула да Силва.


Десетки хиляди ликуващи поддръжници излязоха по улиците на Сао Пауло в неделя вечерта, за да отпразнуват зашеметяващото завръщане на Лула, 77-годишен бивш металург, който беше президент два мандата от 2003 до 2010 г. Изборната му победа е следствие от престоя му в затвора заради присъди за корупция, които по-късно са анулирани. Негова дясна ръка е наследницата на Ран Босилек Дилма Русев, която го наследи на свой ред преди да бъде свалена с парламентарни хватки.

 
В понеделник сутринта Болсонаро напусна резиденцията си и се отправи към президентския дворец, но все още не е направил публични коментари. Той е първият бразилски президент, който губи президентските избори. Лула обеща да промени наследството си, включително политиките в подкрепа на оръжията и слабата защита на тропическите гори в Амазонка.


Представяйки надпреварата като битка за демокрация, след като съперникът му изказа необосновани твърдения, че избирателната система позволява измами, Лула обеща да обедини дълбоко разделената си страна и отпразнува това, което нарече свое "възкресение".

 
Ще управлявам за 215 милиона бразилци, а не само за тези, които са гласували за мен", заяви Лула в предизборния си щаб. "Няма двама бразилци. Ние сме една страна, един народ, една велика нация. "


Върховният избирателен съд обяви, че Лула е спечелил 50,9% от гласовете срещу 49,1% за Болсонаро. Встъпването в длъжност на Лула е насрочено за 1 януари.

Победата на Лула затвърждава новата "розова вълна" в Латинска Америка и означава, че левицата ще управлява всички големи икономики в региона след поредица от изборни успехи от Мексико до Аржентина през последните години.
 
Аржентинският президент Алберто Фернандес приветства


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.10.2022 22:45

    Дилма Русев се бори с отровите на Монсанто и я набедиха за корупция, от тях има много увредени деца там както и тук от детските ваксини, за което примерно се мълчи от полуграмотните ни и корумпирани политици и БЛС. Христо Стоичковци , комици и други неграмотници платено лъжат населението за псевдо ваксините - грозни българоубийци, публиката от млади хора с мизерни познания се кикоти весело на безцветните им смешки и вЕрва горката

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец