“Тогава обаче не получихме подкрепа в парламента. Източването на Нефтохима от “Литаско” не позволява бензинът в бензиностанциите да е по-евтин”, каза Мирчев.

Свързани новини

01.09.2022 10:19

Лукойл ни ощетява с 250 млн. лв. на месец: Мирчев

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Лукойл” е огромен проблем днес. По-най консервативни оценки на наши експерти, България губи на месец поне по 250 млн. лв. от “Лукойл Нефтохим Бургас”, заяви в интервю за БНТ членът на изпълнителния съвет на “Да България” и водач на листите на “Демократична България” в Бургас и Разград Ивайло Мирчев.


И напомни, че той и колегите му от ДБ са разкрили и представили в 47-ото Народно събрание схемата, по която “Литаско” застава на входа и на изхода на бургаската рафинерия, както навремето “Мултигруп”. “Тогава обаче не получихме подкрепа в парламента. Източването на Нефтохима от “Литаско” не позволява бензинът в бензиностанциите да е по-евтин”, каза Мирчев.

“Ако сме в управлението, трябва да сме пред НАП и пред министерството на финансите, а не да правим живи включвания от плажове и ТЕЦ-ове, трябва да се държим наистина като хора, които са били в управлението и да имаме много ясна заявка какво искаме да направим в следващото управление”, каза Мирчев, като уточни, че това не е критика към “Продължаваме промяната”, които направиха преди дни живи включвания край пристанище “Росенец”, откъдето постъпва руският нефт за “Лукойл”.


Мирчев напомни, че той и колегите му от “Да България” са правили акции на Росенец преди 2 години, защото са били извънпарламентарна партия. “Ние ходихме в Росенец, защото нямахме друг инструмент тогава, не бяхме в парламента, нямаше какво да направим, за да повлияем на политиците. Заведохме дело за ревизионните актове на “Лукойл”, правихме различни инициативи”, добави Мирчев.

По отношение на газовата криза, политикът заяви, че сега най важната задача е да се осигури газ и да се приготвят компенсации за бизнеса и домакинствата. Според него служебното правителство може да подготви схемата за компенсации и тя да бъде гласувана веднага от новия парламент. Предишното управление е осигурило високи енергийни компенсации, но и цените тогава са били по-ниски.

Ивайло Мирчев заяви, че “Демократична България” е категорично против връщане към доставки по договора с “Газпром”, защото така ще понесем тройна щета. Първо, ще загубим арбитража за милиарди за спрения ни от “Газпром” газ, защото ако сега се съгласим да плащаме в рубли, значи сме можели да го правим и като сме се отказали. Второ, газът от “Газпром” не е евтин - последният пример е Унгария, която плаща скъпо и единствено за руски газ. Трето, Путин може отново да ни завърти кранчето и да станем без доставки - тази сутрин Франция осъмна без газ.

Политикът разкритикува думите на гостувалия преди него в студиото на БНТ енергиен министър Росен Христов, който каза, че няма как да повлияе на търговците на газ в Гърция и да осигури липсващите свободни слотове, от които да получим втечнен газ. “Ако един министър е истински държавник, той не просто ще отиде в Гърция и Турция да осигури слотове, а ще спи на входа на вратата на гръцкия газов оператор или на вратата на министъра в Гърция и ще осигури слотове. Вместо това отказваме 6 танкера”, възмути се Мирчев. И допълни, че терминалът в Ревитуса в Гърция вече е удвоен и не може да се твърди, че няма слотове.

“Поведението на служебния кабинет цели да ни вкара в зависимост от “Газпром”, заключи Ивайло Мирчев. И напомни, че “Демократична България” отстоява каузата България да е геополитически независима, като част от тази независимост е енергийната независимост. За целта газът не трябва да идва от един или два доставчика, не само от Русия или само от САЩ, а от 10 източника, каза политикът.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!